Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Hemma house

Hemma house

Architect
stek architecten
Location
Egchel, The Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
Bram Delmee Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
RoofingVELUX Commercial
DoorsXinnix Door Systems
walls and roofIsovlas Oisterwijk B.V.
RoofingSedum Green Roof
Interior furnitureStudio Henk

Product Spec Sheet
Roofing
walls and roof
Roofing
Interior furniture

Hemma house

stek architecten as Architects

Giel Peetershof, Egchel
Stek architecten designed this ecological home in the sustainable Giel Peetershof district in Egchel in the Netherlands. The house plan measures 8 by 14 meters on a corner plot of approximately 1050m2. By making as much use as possible of biobased materials and techniques, a sustainable and comfortable home has been realized. The compact layout in combination with a large free height contribute to the spatial experience of this house. This house has been realized within the ecological residential concept Hemma.

 

Completely in wood
The single-storey house is fully executed in timber frame construction and insulated with flax. The exterior and interior are (partly) finished in untreated native larch. A skylight in the ridge and spacious glass fronts bring light and air into the home.

 

Climate
For the heat and cold generation, a horizontal ground source has been installed at a depth of approximately 1.50 m. A heat pump and network of underfloor heating (and cooling) ensure a pleasant indoor climate. The roof is partly covered with sedum and partly with PV panels, which provide the house with its own energy. The single-storey house is fully executed in timber frame construction and insulated with flax. The exterior and interior are (partly) finished in untreated native larch. A skylight in the ridge and spacious glass fronts bring light and air into the home. The rainwater is collected in an underground reservoir and is used to flush the toilets and water the garden. A beautifully overgrown pergola provides the necessary sun protection.

 

Hemma is a single-storey, ecological living concept. The basic house is based on a floor plan of 8 by 12 meters, with an asymmetrical gable roof. Depending on the housing requirements, the house can be made shorter (8x8) or longer (8x14, 8x16, 8x20). This creates space for extra bedrooms, bathrooms or a more spacious living room. The hull is executed in a timber frame construction with flax insulated OR a solid wooden glueless hull, insulated with wood fiber insulation. For the final version, there is close cooperation with the German company NurHolz. Hemma is the further development of the earlier DDacha housing concept.

 

Material Used:
Facade cladding: untreated native larch
Flooring: concrete
Doors: wood, sliding doors, xinnix
Windows: wood
Roofing: sedum,
PV panels
Skylights velux
Interior furniture: Studio HENK
Insulation (walls and roof): flax, Isovlas

This story is available in multiple languages
Share or Add Hemma house to your Collections
Project Credits
Consultant constructions
Construction costs consultant
Consultant installations
Lick-Wilmerding Campus Expansion and Renovation
next project

Lick-Wilmerding Campus Expansion and Renovation

Primary Schools
San Francisco, CA, USA - Build completed in 2018
View Project