HOUSE 2G

HOUSE 2G

Architect
Avenier Cornejo architectes
Location
Orsay, France
Project Year
2012
Category
Private Houses
Stéphane Chalmeau

HOUSE 2G

Avenier Cornejo architectes as Architects

Located at the end of Rue Georges Clemenceau, at the entrance to the university grounds, the plot of land offered the advantage of a three-way view, including one on the park. The clients of the Avenier Cornejo architecture firm were friends of friends. The project developed in a relaxed atmosphere where the architects were allowed a great deal of freedom. The family was open to any proposal for their new home as long as it offered plenty of light, a quality which had been lacking in their previous residence.


The challenge of the project was to set a contemporary ecological house in a traditional suburban environment, making the most of the view on the park. The ground in the area is damp and required deep foundations for the supporting structure. In order to conform to French RT 2005 ecological standards, the house was built in Monomur brick. In addition to basic insulation, a layer of wood fibre insulation was wrapped around the external walls of the home, while its compact volumes limit energy loss. But a solution had to be found to respect building regulations and fit in with the surrounding landscape. The idea of an all-wood house came about: red cedar wood siding would be used to clad the simple volumes and create a radical effect. The spacing between the wood strips – which overhang certain windows – would filter and redirect the omnipresent light, making the angular interior walls vibrate throughout the day.


The end result: the sober exterior offsets and enhances the sculpted interior, where one large volume unites the two levels of the home. An indoor patio provides additional light for the bedrooms and bathroom, the staircase structures the ground floor, and the original layout offers optimal views of the landscaped garden. Over time, the untreated wood cladding will gradually take on a silver-grey patina that will age gracefully and gently blends into its surroundings.

Share or Add HOUSE 2G to your Collections
Project Credits
Fondazione Prada
next project

Fondazione Prada

Cultural Centres, Museums and Sculptures
Milan, Italy
View Project