House In Rua Do Paraíso

House In Rua Do Paraíso

Architect
fala atelier
Location
Porto, Portugal
Project Year
2017
Category
Private Houses
Ricardo Loureiro

House in Rua Do Paraíso

fala atelier as Architects

A bourgeois 19th century single family house was to be divided into a series of identical studio apartments: four living spaces, some circulation areas and a private backyard. The project happens within a given system of constraints, aiming at an unexpected complexity, finding a certain interest within a very banal set of programs.


Unorthodox everyday spaces are built according to a clearly defined syntax and grammar. The four living rooms are different from each other while sharing the same language, the same set of figures. A defined number of elements - morphemes - within which the project operates: the stepped wall, the curve, two doors (one pink and one green), the striped surface of the floor. The living area becomes a gallery space.


The front facade is almost unchanged. The shabby tiles are replaced by polished green marble contrasting with the roughness of the existing granite frames. A circle of white marble is added to balance the composition.


The back facade is rebuilt. It becomes taller to match the neighbours scale, like a mask or a temple, with two square windows framing interior scenarios. The polished facade has a bold pattern of vertical stripes assembled with white, green and black marble, creating a rich, yet flat, surface. The entrance door is hidden within the pattern and a brass circle ends the piece. The pattern disguises the scale of the building and its program while being unnecessarily proud and exuberant. The back facade becomes a painting for neighbours to look at, a main facade for private use.

Share or Add House In Rua Do Paraíso to your Collections
Project team
Architects
Contractors
A.A. Hijmans van den Bergh building Utrecht University
next project

A.A. Hijmans van den Bergh building Utrecht University

Universities
Utrecht, Netherlands - Build completed in 2005
View Project