house in Torreira

house in Torreira

Housing and Private Houses
Torreira, Portugal - Build completed in 2011
Ivo Tavares Studio

house in Torreira

nu.ma | unipessoal, lda as Architects

House in Torreira by Nu.ma


site characterization


The building sit is characterized by its rectangular shape and with east-west orientation, flat until half of the land and there after acquiring a steep slope. The house is inserted in a parcel which determines the rules and the implementation to be adopted.


Proposal


Due to land conditionants and due to constructions rules, the first idea was to occupy the area for construction till their limits. Volumetrically, the house detains two levels in the main volume and one level in the garage zone. The regulation for this parcel imposes the obligation for a house with a ridge roof and the use of ceramic tiles. The elevation openings were studied in order to establish a direct connection to the interior functions, resulting in “mismatched” openings.


Utilization program


The house detains two levels with a T3+1 typology. The interior spacial distribution is characterized by the radical separation of the function by floors. The social /service parts of the house is located in the ground floor and is composed by the entrance hall, toilets, kitchen, living and dinning room, garage, office and the vertical access to the 1st floor (stairs). The first floor, the private part of the house, is composed by the rooms (three) and the respective toilets. In the ground-floor, in the back of the house it was build a platform for the connection of the interior and the exterior, ensuring the access to the end of the lot.

Project team
Theatre De Kampanje
next project

Theatre De Kampanje

Concert Halls, Exhibitions and Theaters
Den Helder, Netherlands - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter