House in Tsukuba

House in Tsukuba

Architect
Aisaka Architects’ Atelier
Location
Tsukuba City, Ibaraki, Japan | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Shigeo Ogawa

House in Tsukuba

Aisaka Architects’ Atelier as Architects

Overview, site, and key characteristics
Located on a relatively spacious corner lot in a residential neighborhood in the city of Tsukuba, this residence with a number of hobby rooms was designed as a place for the client to live while working in a different city from his family. The client, who is athletic and enjoys playing squash and working out, plans to use part of the house as a members-only gym in the future, making the design brief similar to that for a combined home and business. Although there are apartment buildings and other residences to the east and west of the lot, it is bordered on the north by a restaurant parking lot and on the south by a lush, quiet park, and naturally the client wanted to take advantage of these views.

 

An assemblage of stacked rooms covered by four arched structures
The layout was arrived at by first determining all the rooms the client required, from bathrooms to a squash court; roughly grouping these rooms into a gym zone, a living zone, and a miscellaneous zone; fitting them together according to size, length, height, and similar conditions; and finally adjusting this stacked arrangement based on setback regulations and other considerations related to the streetscape. These volumes were then integrated into a single building via four overarching gate-shaped frames lined up so as to block views from the west and east but allow breezes and lines of sight to pass through from north to south. 

 

Split-level floors rising on a north-south axis and rooms offset from left to right
In terms of section design, the strong orientation of the living zone toward the greenery of the park was prioritized, with the squash court, training room, changing room, and other parts of the gym zone arranged behind it according to ceiling height. The private and public areas of the residence are clearly zoned by floor level, but within the living zone, where the client enjoys an easygoing lifestyle because he lives alone, rooms are joined in a single open, interconnected space whose split levels rise toward the back of the building.  

 

In addition, the height of the third-floor balcony was adjusted to remove a low outdoor electrical line from view, the two roads bordering the corner lot were used to separate circulation paths for the gym and living zones, and a number of small adjustments were made to the positioning of the four overarching frames to meet corner setback regulations and accommodate the location of the garage, the condenser unit, and utility meters. 


An interconnected living zone with many unique niches
Although the client’s family sometimes stays in the residence, the client lives there alone most of the time, which means that rather than the typical home design problem of mediating relationships between multiple inhabitants, the foremost issue was harmony between the space and the actions and feelings of its sole inhabitant. That was all the truer since the client often works at home and is therefore in the building for extended periods of time. The variations in floor level and the four interior colors are intended to bring a small degree of order to the unstructured life of a person living alone. 

Featured Projects
Latest Products
News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

25 best architecture firms in New York City
20 Jan 2022 News
25 best architecture firms in New York City

New York City is defined by its energy — but also by its buildings. A city of creators, it is... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira
17 Jan 2022 Sponsored Articles
JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira

*Explore these topics and more in SketchUp’s webinar series about connected design workflows f... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More