House in Wandsworth – In Praise of Shadows

House in Wandsworth – In Praise of Shadows

Architect
Studio JZ
Location
Wandsworth, London, UK | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
French + Tye
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Wall Lights – MostoAstro Lighting Limited
Light Switches/Sockets – Nexus BlackBG Electrical
Sliding Doors – Cor VisionCortizo
Engineered Timber Flooring – Blanco HerringboneHavwoods Flooring
Bathroom Sanitary Ware - Luxe, Freestanding Bath – PicassoLusso Stone
Kitchen Worktop – WhiteSamsung Staron

Product Spec Sheet
Wall Lights – Mosto
Light Switches/Sockets – Nexus Black
Sliding Doors – Cor Vision
by Cortizo
Engineered Timber Flooring – Blanco Herringbone
Bathroom Sanitary Ware - Luxe, Freestanding Bath – Picasso
Kitchen Worktop – White

Westover Road

Studio JZ as Architects

The design approach to this residential conversion and refurbishment of a 1970s terrace house was developed in response to a single critical issue: light.

 

The house has ample rooms spread across three floors, and has a rear garden that opens onto a communal green space. However, a street facing garage on the ground level took up almost all of the south facing frontage. A legal covenant over the property also forbids any alteration to the roller shuttered appearance of the southern facade. As such, the main living/dining space at the ground floor of the house was a series of small and dimly lit rooms with poor visual connection to the charming garden and communal green beyond. The challenge was clear, how do you bring light and delight into a deep north-facing plan?

 

All internal partitions were removed to create a single large open plan kitchen/dining/living area, where a set of large glazed sliding doors occupying the full width of the house allow light to reach deep into the floor plan.

 

Taking inspiration from Junichiro Tanizaki's In Praise of Shadows, this lowered ambient northern light is treated as a virtue, and celebrated through the use of a darker material palette with reflective highlights. A dark oiled American Walnut veneered plywood was used to form a variety of joinery elements, from kitchen drawer fronts to full height wall claddings. The rich grains and deep tones of the walnut are made richer by the light conditions, and are complemented by the minimal purity of the white countertop, bench, and table. In another nod to the clients' love of Japanese interiors, bespoke handles and kitchen splash back were made in brushed brass, which glistens in shades of gold against the lower general daylight in the deepest part of the room, and contrasts against the darker tone of the walnut. Combining the poetic with the practical, a combination of wall lights, track lights, pendant lights and concealed counter lights are then installed to offer a variety of artificial lighting conditions for additive general ambient lighting and specific task lighting in the kitchen area.

 

Material Used :
1. Samsung Staron – Kitchen Worktop – White
2. Havwoods – Engineered Timber Flooring – Blanco Herringbone
3. Bespoke manufactured oiled American Walnut veneer plywood joinery
4. Bespoke manufactured sealed brushed brass splashback
5. Cotizo – Sliding Doors – Cor Vision
6. Astro – Wall Lights – Mosto
7. SVL – Track Lighting – Eutrac
8. BG – Light Switches/Sockets – Nexus Black
9. Lusso Stone – Bathroom Sanitary Ware - Luxe
10. Lusson Stone – Freestanding Bath – Picasso

Project Credits
Architects
Contractors
Özyeğin University Faculty
next project

Özyeğin University Faculty

Universities
İstanbul, Turkey - Build completed in 2020
View Project