House in Zenpukuji

House in Zenpukuji

Architect
aoyagi design
Location
Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
© Takumi Ota
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
GlassAGC Glass Europe
Toilet bowl&BathtubTOTO
Flasher&IHGaggenau BSH
FlooringIOC
Aluminum sash Sankyo Tateyama

Product Spec Sheet
Glass
Toilet bowl&Bathtub
by TOTO
Flasher&IH
Flooring
by IOC
Aluminum sash

House in Zenpukuji

aoyagi design as Architects

The site is a small lot of about 50 square meters located in a residential district on the outskirts of Tokyo. While the view is blocked on three sides, the ground level is 2 meters higher than the road facing the eastern side. This gives it a unique floating feel and open views toward the schoolyard on the opposite side of the road. The house is for a couple, who are also the architects of the project, and their children. Despite severe restrictions, such as setback-line regulation and having less than 25 square meters of allowable building area, we arrived at a tower-shaped design consisting of two underground and two above-ground floors. Light, air, and the presence of the residents will travel between the floors through a circulating staircase and a small void positioned on the corner of the rooms, which culminate in a gentle "flow".

photo_credit © Takumi Ota
© Takumi Ota
photo_credit © Takumi Ota
© Takumi Ota

On the cross-section, the entrance is on the middle layer. Upon entering this crack-like entrance, we are suddenly thrust into the "flow" and suspended in mid-air.The flow has no clear beginning because, in our design method, we decided not to give the house a robust framework. Instead, we treated the different parameters—the arrangement of functions, relationship with the surrounding environment, and discrepancies caused by the long designing process—as elements that coexist inside the flow, which we assumed is like "basso continuo," In other words, we did not have a clear overall perspective. This process caused various disparities, creating inconsistencies between the openings and floor levels, and a relative scale difference imbalance between the rooms and residential equipment, which stay barely suspended in the flow. This stare of suspension also gives our family redundancy to embrace not only the past and present but also the future with equal neutrality.

photo_credit © Takumi Ota
© Takumi Ota
photo_credit © Takumi Ota
© Takumi Ota
Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More