House LB4 Piura

House LB4 Piura

Architect
RIOFRIO ARQUITECTOS
Location
Peru
Project Year
2015
Category
Private Houses
Fernando Barranzuela Ramírez

HOUSE: CASA LB4 Piura

RIOFRIO ARQUITECTOS as Architects

This project was developed under the constraints given by the client and the extreme temperatures and climate in the city of Piura. In response to the client’s needs, a compact house was appropriate but in order to ensure the house remained cool in extreme heat, we decided to turn the volume to be parallel to the longest side of the lot. From here, cross ventilation was maximized and the house was protected against the strength of afternoon sun. The result is an elongated volume in the middle of the plot which enjoys the open space from all the rooms within the house. Finally, the terrace is a contiguous space to the larger but compact volume, thereby giving it a preferential position to the garden.


The compact volume, the main house, is both solid and unitary in character. The concrete framework serves as a parasol for both the upper and lower levels of the house. Near the facade of the volume, a perforated wall composed of concrete blocks was erected, which allows air to circulate to the terrace and garden. The final accent on the wall is its bright color, green, in an effort to harness sunlight to intensify its nuances.


Architects: - Roberto Riofrio Navarro - Micaela Rodrigo Graña

Project Credits
Product Spec Sheet

Zooco Estudio
next project

Zooco Estudio

Offices
Madrid, Spain - Build completed in 2017
View Project