House Offset

House Offset

Architect
Overlay Office
Location
460 7th Avenue, Brooklyn, NY 11215, USA | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Alan Tansey
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Solid SurfacesFormica Group
Exterior Windows and DoorsCembra
Solid SurfacesDURAT
Appliance and Fixture SupplierFerguson Corporation
FixturesKast Concrete Basins
AppliancesKitchen Aid

Product Spec Sheet
Solid Surfaces
Exterior Windows and Doors
by Cembra
Solid Surfaces
by DURAT
Appliance and Fixture Supplier
Fixtures
Appliances

House Offset, a Three-Unit Townhouse in South Slope

Overlay Office as Architects

Overlay Office has transformed a 19th-century brick multi-family townhouse into a three-unit boutique condominium, called House Offset, in South Slope, Brooklyn. While retaining selected architectural details of the original building, Overlay Office maximized space, natural light, and an indoor-outdoor connection throughout. The renovation sets itself apart by infusing both the exterior and interior with sustainable, contemporary materials and bold textures and patterns. “As both designer and developer, we wanted to also find innovative ways to use conventional materials. I love to use a graphic sensibility in my work with thoughtful color choices and pure geometries,” says Overlay Office founder and principal Abigail Coover.

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey

The existing building was found with evidence of multiple construction projects having taken place over the years. Overlay Office performed a significant renovation while also preserving much of the exterior as a nod to adjacent residences and the traditional New York City townhouse typology. The original front facade was retained but updated with two shades of black paint and graphic scalloped projections—a reference to the arched windows and roofs commonly found in the neighborhood. The project’s name references the layered, off-register doubling—or offsetting—of arches on the facade and the iteration of an arch motif throughout the design. It also refers to the reconfiguration of the typical floorplan of developer-driven renovations in Brooklyn, in the sense that each unit provides a unique layout.

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey

Overlay Office also clad the lower third of the facade with charred Shou Sugi Ban from reSAWN Timber, a supplier specializing in sustainably sourced and reclaimed wood. The blackened material provides bio-based protective exterior cladding while also complementing the dark gray, painted brickwork above. Taking a similar approach, the application of terrazzo stairs reimagined the materiality of the quintessential Brooklyn stoop. By layering contemporary textured materials and surfaces, Overlay Office simultaneously repaired and refreshed the original facade.

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey

Within House Offset’s 18-foot-wide footprint, Overlay Office organized two bedrooms, one and one-half baths, and ample living, storage, and private outdoor space for each unit. The graphic sensibility introduced on the facade continues inside all apartments, where white walls, black custom kitchen cabinets, and black tile backsplashes create bold, monochromatic backdrops for colorful accents, fixtures and details. In particular, the scalloped motif reemerges in bright graphic interventions, such as arched mirrors, and a scalloped kitchen island, playfully exploring how simple circles can take the form of two-dimensional projections and three-dimensional extrusions. Further enhancing familiar architectural elements, Overlay Office collaborated closely with suppliers to customize materials and fixtures, like 100% recyclable “terrazzo” surfaces made from recycled plastic by Durat, applied to bathroom wall, tub and sink surfaces, and colorful kitchen and bathroom plumbing fixtures from Watermark Brooklyn.

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey

Each unit also has a dedicated outdoor patio, with fresh stucco, colorful powder-coated metals, patterned tiles, and synthetic turf. The lower unit has access to a backyard and the third-floor unit to a roof deck, where the scalloped motif continues onto a vertical bulkhead. The arched form of the nearby Park Slope Armory, a historic landmark in the neighborhood, can be seen from the roof; the building’s barrel-vaulted roofline is echoed in the graphic scalloped patterns throughout each condo.

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey

In an effort to reinvent ubiquitous contemporary renovation aesthetics, Overlay Office expanded the vocabulary of a townhouse renovation by using color, materiality, and geometry to create distinctive spatial experiences, and by applying easily accessible and sustainable materials throughout. “We took the opportunity to use familiar details, objects, and materials in creative and unexpected ways. Through the use of simple transformations of the conventional, we wanted to show that customization can be available to a broader audience,” says Coover, describing an approach that she hopes to bring to future projects.

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey
photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey
photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey
photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Appliance and Fixture Supplier: Ferguson
2. Appliances: Kitchen Aid, Samsung
3. Fixtures: Watermark, Newport Brass, Kast
4. Exterior Windows and Doors: Cembra, Inc
5. Solid Surfaces: Durat, and Formica

Read story in DeutschItalianoEspañolFrançais and Português

Project Credits
Photographers
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More