House toward Tateyama

House toward Tateyama

Architect
Mount Fuji Architects Studio
Location
Toyama, Japan
Project Year
2016
Category
Private Houses
© Ryota Atarashi

House toward Tateyama

Mount Fuji Architects Studio as Architects

The site, which overlooks the rice fields and the Tateyama peaks, is located in Toyama Prefecture of the Hokuriku region. Here, the client wanted to build a house for a family of four.


We searched for a composition that integrates spaces with two distinct qualities: one that is free and expansive, and opens toward the rich environment; and another that is enclosed to nurture intimate relationships between the family members.


The idea was achieved by placing a wooden, introverted space of a moderate scale over a RC structure that was arranged discretely to freely extend toward the rich surroundings. The resultant composition integrates two separate systems with different baselines over a single plane. The baseline, therefore, does not continue throughout the plan, creating a design which would have been impossible to achieve in the past. However, this forces the upper and lower spaces to cross over each other, causing multiple connections and light interferences, and breathing life into the house as a dynamic phenomenon.


In terms of construction, “liberation from the baseline” is made possible by the large-section laminated timber with 2,100 mm height that holds the upper wooden structure. This gigantic vertical section achieves enough flexural strength to secure the entire floor height at once.


Furthermore, it provides enough vertical stance and forms a perfect wooden rigid joint in this direction, making it possible to easily support the structurally “illogical” problems caused as a result of having different baseline on the top and bottom layers.


Although I just wrote “illogical”, when I look at the surrounding environment, there aren’t many examples of purely logical structures (setting principle aside). The peaks of Tateyama, for example, have rocks that overhang in one place and soar in another, which is a form of nature created by having enough quantities of matter. The interest generated by generous wood or concrete mass that exist freely and independently from the baseline is similar to the one we feel when we observe the peaks of Tateyama.


Until now, the baseline had been an absolute limitation in architecture. By liberating architecture from the baseline, we shall see it advance into a new phase, both in terms of space and existence.

Featured Projects
Latest Products
News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More