In Situ
Matthew Millman
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersFilzFelt
Stoolse15
ManufacturersFSB
WOOD CEILINGAcosta and Sons, Inc.
ManufacturersAmico
LightingB-K Lighting

Product Spec Sheet
Manufacturers
Stools
by e15
Manufacturers
by FSB
WOOD CEILING
Manufacturers
by Amico
Lighting

In Situ

Aidlin Darling Design as Architects

In Situ represents a unique and rich intersection of art, design, and food, each augmenting the other to reimagine museum dining, and our relationships with food. In support of Chef Corey Lee’s vision and the San Francisco Museum of Modern Art’s (SFMoMA) greater mission, the design emphasizes visibility from the street, open accessibility to visitors and a sense of the ephemeral within a simple, comfortable environment.


Inhabiting street-front space in the existing shell of the Mario Botta-designed portion of the recently reopened SFMoMA, the interior volumes of the previous museum caféand an assembly hall were excavated, and left partially raw and exposed. Inserted in to this excavation is an interplayof floating white art walls, carefully placed to bracket space within the larger expanse of the restaurant.Strategically placedsteel apertures and felt acoustic panels calibrate the zones of passage, both visual and physical, between the street and the restaurant, as well as the restaurant and the existing museum’s atrium. Together with the raw shell, these layers create a backdrop for discreetly placed “artifacts”, analogous to ingredients in their various states of refinement, strategically employed to engage the guest’s physical experience. All were inspired thru a collaborative process with the intent of drawing contrast between the rough and the refined: custom designed lighting, custom furniture and a sculptural wood ceiling.


Approaching the restaurant off of the main thoroughfare ofthe street, a new steel window box and wooden door are incised onto the existing fabric of the storefront. Additional steel portalsare inserted through the existing skin of museums wood paneled atrium; affordingviews from the atrium in to the restaurant, and vice versa, an evocation of a restaurant occupying the space along a public piazza. Once inside, an informal standing and sitting lounge area on the street side of the restaurant is envisioned as a shared living room for the street and museum, supporting aconvivial atmosphere. Toward the back of the restaurant adjacent to the museum’s atrium, aquietformal dining experienceis supported by a more intimately scaledand acoustically muted space. An ephemeral full wall mural by Rosana Castrillo Diaz was commissioned for the energy of the front lounge area, while an aggregation of gold framed illustrations by Tucker Nichols was commissioned for subtle rigor of the dining area, tasked with drawing the eye from the street through the restaurant. The final art wall sets up a neutral canvas for a linear constellation of diners perched along a minimal banquette, making the patrons, and ultimately the food they are presented with, as the final ever changing daily art commission.


In Situ operates at many different scales from urban to intimate, designed to engage all of the senses with an emphasis on tactility and acoustics.

Share or Add In Situ to your Collections
People's Pavilion  by bureau SLA & Overtreders W
next project

People's Pavilion by bureau SLA & Overtreders W

Pavilions
Ketelhuisplein, Eindhoven, Netherlands - Build completed in 2017
View Project