Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Innovaderm Recherches

Innovaderm Recherches

Architect
L. McComber ltée
Location
Montreal, QC, Canada | View Map
Project Year
2020
Category
Laboratories

Research Facilities
Raphaël Thibodeau

Innovaderm Recherches

L. McComber ltée as Architects

A major clinical research center is moving to the former ExCentris.

 

To maintain its steady growth, Innovaderm Research, one of the largest clinical research center in dermatology in North America, must relocate its activities. They decided to move to the upper floors of the former ExCentris cinema. The administrators asked L. McComber to solve the organizational challenge: public clinic, laboratories, pharmacy, offices and cafeteria had to share the space despite the many functional constraints of the existing building.


The new layout is designed with a high level of hygiene and the utmost privacy standards. Each sector of the facility is isolated by restricted access. The services are arranged in the middle of the level, freeing up the open spaces near the windows, one of the most beautiful views being shared by all, thus brightening up the casual meetings of the cafeteria.


On the east side, the closed volumes of the examination rooms guarantee a high level of soundproofing. Their translucent doors open onto the central desk to help the medical staff in their work. Their compact custom-designed proportions enable easy access to all specialized equipment for the medical staff.


From the solid maple furniture to the hanging plants and the textured coating on the walls, the whole system is designed to bring warmth and comfort to a space that is inevitably highly aseptic. With all its complexities, Innovaderm's research centre remains above all a place of great humanity whose architecture reflects the organization's values!

This story is available in multiple languages
Share or Add Innovaderm Recherches to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Casa en Voladizo - Cantilevered House
next project

Casa en Voladizo - Cantilevered House

Private Houses
Altea, Alicante, Spain - Build completed in 2019
View Project