INSS Office Building In Granada

INSS Office Building In Granada

Architect
MIZIEN
Location
Calle Calicasas, Granada, Spain
Project Year
2017
Category
Offices
MIZIEN, Schüco

INSS Office Building In Granada (National Institute Of Social Security)

MIZIEN as Architects

The new office building of the National Institute of Social Security (INSS – Instituto Nacional de la Seguridad Social) is situated in an area of urban development in northern Granada, where a great deal of construction activity is still taking place. With its angular shape, it almost completely covers the triangular plot. The representative new building, which is oriented towards the three surrounding streets, notably contributes towards shaping the newly created cityscape.


A double-layer glass skin envelops the three-storey building. The inner façade with its sound reduction glazing minimizes the noise pollution from the three adjacent streets and has low thermal emissivity. The outer layer, made from vertical, active, laminated glass louver blades, has green, blue or yellow intermediate layers in some sections, which lend the building its characteristic appearance. According to the position of the sun and the data from a weather station equipped with light and wind sensors, a piece of software automatically controls the exact position of the louver blades.


These optimise the amount of natural light penetrating through, there-by reducing the direct radiation from the relentless sun in southern Spain and the heat load on the inside. Adequate space between the louver blades nevertheless ensures a good supply of glare-free natural light. The twin-wall façade also has a significant influence on the energy balance of the building, as it helps to lower the operating costs for air conditioning. The upper floor, which projects out by 17 metres to the south, creates free space on the ground floor which is sheltered from the sun and rain.


The main entrance to the generous foyer is located here and houses both the waiting zone and service area. Additional office space is located on the upper floor. Depending on the time of day and the weather conditions, the unusual shape and the constantly changing louver blade façade give the administrative building a different appearance from every angle, thereby injecting life into the district.

Project team
Architects
Site architect
Product Specifications
BrandCategoryProducts
SCHÜCOSCHÜCOFaçade
MitsubishiClima
NegratinNegratinE&M
Rubio GámezRubio GámezFaçade
‘Théodore Gouvy’ Theatre in Freyming-Merlebach
next project

‘Théodore Gouvy’ Theatre in Freyming-Merlebach

Theaters
1 Place des Alliés, 57800 Freyming-Merlebach, France - Build completed in 2017
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter