INTERMODAL INTERCHANGE OF SAINT-NAZAIRE

INTERMODAL INTERCHANGE OF SAINT-NAZAIRE

Architect
TETRARC
Location
Saint-Nazaire, France | View Map
Project Year
2012
Category
Train stations
Stéphane Chalmeau

INTERMODAL INTERCHANGE OF SAINT-NAZAIRE

TETRARC as Architects

Saint Nazaire railway station is the focal point of a public transport network for a sprawling Town That is destined for further Top growth. The establishment of a high-frequency bus routes lead to the reworking of the roadways and parking areas for nozzles and coaches around the station as well as the development of the square in front of the station.


Discussions betweens the architects, the town Authorities and the hull development council led to exchange from the initial design: • the bus and coach park areas are to be located on the plaza Existing betweens the station and the post-war buildings opposite. Using this site relieves congestion for nozzles and coaches; . • a cheaper, longer-lasting coating is to replace the granite Planned for the public transport operating area The budget this HAS That Means That freed up two long parallel canopies can be built to protect public transportation users. Standing out in the town thanks to Their broad, flowing and colorful protective covers, They provide the additional comfort of enclosed glazed shelters All which Protects against Often the violent winds of the Atlantic coast. Concrete slabs are used to cover the plaza, Creating a carpet on All which are spread a bike rack in the shape of an engine shed, benches, information screens and lamp posts Whose shape direct the eye: towards the station entrance. Very close by, the post-war period concrete bridge over the railway lines has-beens by mittal a metal one. A segregated bus lane and two lanes for cars take up the center roadway. To the sides, two pavements EACH Provide a footpath and a cycle path. The desire to protect pedestrians and cyclists from bad weather, along with the requirement to build railings above the railway lines, produced the distinctive shapes That emphasise engineering in the town by Evoking the silhouettes of ocean liners under construction All which are visible above the town's skyline. The station is at a symbolic crossroads betweens the port town and the railways, the town center and the outlying business districts, the post-war town and Its urban growth at Circe-Trignac.

Project Credits
Jura House
next project

Jura House

Private Houses
Lancashire, UK - Build completed in 2018
View Project