JCC Diagnostic Imaging Clinic

JCC Diagnostic Imaging Clinic

Architect
Espaço Oficina
Location
Av. Robert Smith 42, 4715-213 Braga, Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Hospitals
João Gigante
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Floor coveringForbo Flooring Systems
FaucetsGROHE
LightingDavide Groppi srl
Glass guardsGrupo Navarra
LightingNordlux
ChairsSegis

Product Spec Sheet
Floor covering
Faucets
by GROHE
Lighting
Glass guards
Lighting
by Nordlux
Chairs
by Segis

JCC Diagnostic Imaging Clinic

Espaço Oficina as Architects

Incorporated in a modern landmark in the city of Braga, the new JCC Diagnostic Imaging stands out for its minimalism and elegance.

photo_credit João Gigante
João Gigante

This project was developed in line with the pioneer concept for the clinic, making use of the best raw materials and equipment taking advantage, as a starting point, of the existing ribbed slabs and concrete skylights.

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

The pursuit for simplicity in order to enhance the perception of the ceilings and natural light resulted in the creation of cubic spaces enriched by the light and colour details. The symbiosis between functionality and aesthetics required for the provision of specific medical services results in a symmetric matrix throughout the project with the exception of specific architectonic shapes, colour or materials.

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

A clear distinction between the public and technical areas is present, especially at the mezzanine level where all the infrastructure blends in with the space.

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

The innovative concept of the clinic is also observed in the use of simple raw materials for complex situations. The grey pantone provided by the metallic structures and micro cements is interrupted by the use of black, white and orange, a single contrasting color assumed in the space.

photo_credit João Gigante
João Gigante
photo_credit João Gigante
João Gigante

Read story in Português

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

10 living rooms where white sofas take centre stage
23 Jan 2023 Specification
10 living rooms where white sofas take centre stage

In a conversation about living rooms, it is a safe bet that a sofa is the first thing that pops up i... More