K2 House

K2 House

Architect
Taketo Shimohigoshi
Location
Suginami City, Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Shigeo Ogawa

K2 House

Taketo Shimohigoshi as Architects

The ensemble of three triangles surrounding a quadrangle, K2 House occupies a site in Tokyo at the edge of a dense area of wooden houses, where gaps between houses form green paths letting through the wind and light. The house stands opposite alively open blockdeveloped with a large-scale urban scheme containing a nursery school and a park. Programming began with the architect’s thought on gardens: “Making a garden creates a life-scape and a townscape. It can be a social behavior to settle in by personalizing one’s living space and expressing one’s personality. ”

photo_credit Shigeo Ogawa
Shigeo Ogawa

By tucking the quadrangular volumeinto the semi-triangular site, three triangular corners are carved out. The quadrangular volume holds private quarters in the upper portion, which is lifted by the framework of the triangular volumes. Underneath the private quarters, an undivided room –featuring the kitchen/dining/sunken living/tatami floor areas – spills over the triangular corners, blending in natural elements through generous glazing from above and sideways.

photo_credit Shigeo Ogawa
Shigeo Ogawa

Each of the three triangular volumes responds to the urban context. The eastern volume provides a covered terrace with an open-air garden wedged between the eastern and quadrangular volumes. The terrace reveals little, but a hint of the occupants’ being, from the street. Its tilted roof buffers strong windsfrom the park side, allowing in the breeze when a sliding door beside the garden isopen. The western volume containsthe kitchen/dining area that opens onto a garden strip linking to the green paths in the neighborhood. The northern volume shapes a whiteabstract space,filtering in light from above. 

photo_credit Shigeo Ogawa
Shigeo Ogawa

These three volumes bring inside an interplay of the daylight that varies with the rhythm of the sun. Sunny spots are spread throughoutthese volumes and, at times, the inside feels brighter than the outside. Thisdaylight drama accentuates the overlapped impression of the different areas on the ground floor, blurring the interior-exterior borders, creating the comfortable impression of depth and that of buoyancy above to the upper portion of the quadrangular volume. 

photo_credit Shigeo Ogawa
Shigeo Ogawa

The architect’s belief is that “a garden unfolds one’s living territory into the town, and a series of gardens in the town comprises a human life-scape.” Directing the occupants’ minds to the gardens and beyond, K2 House underpins the unfolding oftheir lives at a slow tempo – a new life in the new place.

photo_credit Shigeo Ogawa
Shigeo Ogawa
Share or Add K2 House to your Collections
Product Spec Sheet

ElementBrand
RoofingGalvalume
Product Spec Sheet
Roofing
Spiegelzaal - Willem Twee Music and Art centre
next project

Spiegelzaal - Willem Twee Music and Art centre

Cultural Centres
Willem Twee, Boschdijkstraat 100, 5211 VD ’s-Hertogenbosch, The Netherlands - Build completed in 2018
View Project