Kitakamakura House

Kitakamakura House

Architect
Takahiro Endo Architects Office
Location
Kamakura City, Kanagawa, Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Yasuhiro Nakayama Photo Office
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Windows: Aluminum sashLIXIL
Samos-L
Interior lighting: Line LEDEndo Lighting Corp.
ERK9864S&FAD913 3500K
Facade cladding: Galvalume steel plateIG KOGYO
SF BIRECT/SFI1-285
WallpaperLilycolor
LW2234
Flooring: woodTokyo Koei Co., Ltd.
BIRCH ER

Product Spec Sheet
Windows: Aluminum sash
Samos-L by LIXIL
Interior lighting: Line LED
ERK9864S&FAD913 3500K by Endo Lighting Corp.
Facade cladding: Galvalume steel plate
SF BIRECT/SFI1-285 by IG KOGYO
Wallpaper
LW2234 by Lilycolor
Flooring: wood
BIRCH ER by Tokyo Koei Co., Ltd.

Kitakamakura House

Takahiro Endo Architects Office as Architects

Kitakamakura house Sociality of the house /open to local community.

The house is located on the mountain in Kitakamakura old and very quiet residential area. In this neighborhood, you can find many windows with closed curtains and shutters, it almost looks like silent gesture of residents, refuse to socialize with local community. These “closed” houses make the area isolated and less lively. So I search the long term way to activate and brighten the local community by building new house. As for detail, I put the space on the outer side for daily activity such as eating, being relaxed, reading and working. We call the external space as “place for everyone”.

photo_credit Yasuhiro Nakayama Photo Office
Yasuhiro Nakayama Photo Office

This space is structured as following lines of people flow from first floor to the second. In contrast to the outer space, there is “place for oneself” at inner side, such as bedroom, toilet and bathroom. At most inner side you can walk into “light court”. The small garden ventilate, lighten “place for oneself” and also connect “oneself” with “everyone” places. This connection bring spaciousness and comfortableness to the house. “place for everyone”, “place for oneself” or “light court” stretch flatly each and organize nest shape all together. “place for everyone” is buffer zone to outdoor, you can see it from the out what the residents are doing at the moment, studying, working or walking, those movements are open to local community.

photo_credit Yasuhiro Nakayama Photo Office
Yasuhiro Nakayama Photo Office

The “open’d” movements itself is facade of this house and it can slowly build a relationship between the architecture and the community. Seeing and finding As explained already the architecture consists of flat, nest shaped structure and cross sectional composition with sloped pavilion roof. Passengers can see this flat and nest shaped architecture through “place for everyone”. Even if they are not familiar with the term ‘nest-shaped’, they can still “find” that there are white boxes in the building. The wooden house is constructed by conventional method basis. Post and beam are exposed. Exterior wall is set back 105mm from the structural core.

photo_credit Yasuhiro Nakayama Photo Office
Yasuhiro Nakayama Photo Office

Separating the structure and the exterior wall make “finding” of the architecture more clear and easier beyond superficial form. The sequence of “place for everyone” surrounding the house helps “finding” as well. As walking into the house and just looking around, you can immediately “find” the structure of this building even if you are sublime ignorance at architecture. “Finding” is mother of curiosity, surprise and joy, that give satisfaction and freshness to people both living and visiting at the house. The architecture of this small house is for a four person family. In consideration of budget the total floor area is 100 square meters, and the owner didn’t request far more than general orders.

photo_credit Yasuhiro Nakayama Photo Office
Yasuhiro Nakayama Photo Office

Even if the program of house is general, the building still can be unique space which connect residents with local community, that achieved by such intensive architecture as reconsidering of layout, structure or revised windows. This connection is fruitful relationship both for residents and community. Unlike from other general residence which have bedroom placed to outer side, the house will keep the relationship with community through “place for everyone”, activate and brighten the neighborhood after generation to generation. As facing local community sincerely, the architecture can be honest and polite.

Team:
Structure: TS structural design
Lighting: Sugio Lighting Office
Construction: SETOKENSETSU

photo_credit Yasuhiro Nakayama Photo Office
Yasuhiro Nakayama Photo Office
photo_credit Yasuhiro Nakayama Photo Office
Yasuhiro Nakayama Photo Office
photo_credit Yasuhiro Nakayama Photo Office
Yasuhiro Nakayama Photo Office
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Galvalume steel plate, SF BIRECT/SFI1-285,IG KOGYO
2. Flooring: Wood, BIRCH ER, TOKYO KOEI
3. Windows: Aluminum sash, samos-L, LIXIL
4. Roofing: Galvalume steel plate
5. Interior lighting: Line LED,ERK9864S&FAD913 3500K, ENDO LIGHTING CORP
6. Wallpaper: LW2234, Lilycolor 

Read story in PortuguêsEspañolFrançaisDeutsch and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More