Kivik Art Center

Kivik Art Center

Architect
Petra Gipp Arkitektur
Location
Kivik, Sweden
Project Year
2010
Category
Art Galleries
Gerry Johansson

Kivik Art Center

Petra Gipp Arkitektur as Architects

A pale concrete structure is embedded in the lushness of a slope. Secretive, it does not immediately reveal itself to its visitor.


The entire form is gathered around a nave made out of massive wood; between wood and concrete, a passage and an inner space are spun. As a staircase carves its way through the volume, it ties the structure tighter together still, while it connects to the ground. The passage opens up into the inner space, where the wooden core forms a niche, a bench. The ceiling releases from the wall to reveal a thin slice of sky, a cut through which light trickles down and both rain and autumn leaves are allowed to be part of the space. The boundary between what is inside and what is outside is blurred.


The idea is to inflict as little damage as possible on the site, conceptually as well as visually. Foundation is laid in the back, which allows the structure to rise above the ground and leave a large part of the site untouched. The materials, wood and concrete, are allowed to age in the hope that over time, the experience of both space and place will further enhanced.

Share or Add Kivik Art Center to your Collections
Project team
China Central Television (CCTV) Headquarters
next project

China Central Television (CCTV) Headquarters

Offices
Beijing, China - Build completed in 2012
View Project