KLE Sanskruti Pre-primary School

KLE Sanskruti Pre-primary School

Architect
Shreyas Patil Architects
Location
Gokak, Karnataka, India | View Map
Project Year
2022
Category
Primary Schools

Secondary Schools
Atik Bheda

KLE Sanskruti Pre-primary School

Shreyas Patil Architects as Architects

Sanskruti School is an exclusive pre-primary school for an already existing school campus at Gokak. The planning philosophy is directed by considering the psychological and physical needs of kindergarten children who have tendencies of exploring spaces that have exciting avenues and colorful vistas with minimum boundaries.

photo_credit Atik Bheda
Atik Bheda

A triangular-shaped piece of land sandwiched between an existing school building on the north, a set of playgrounds on the east and west sides, and the campus property edge abutting the city’s vehicular road on the south was identified as an appropriate location for a new pre-primary school building,crafting the elevation for the entire campus as it stands in the foreground of the existing buildings.
Certain climatic concerns have played a key role in designing this building in Gokak,a warm and arid city. The northeast side of the site is chosen to accommodate all the classrooms, such that its openings are free from the harsh glare of the south. All the activity spaces, corridors, staircases, courtyards, admin staff, and activity rooms are placed facing south which acts as a buffer from the vehicular traffic and summer heat, encouraging students to learn and grow in naturally lit and comfortably shaded spaces of the built form. 

photo_credit Atik Bheda
Atik Bheda

A triple height court formed by the crossing of these spaces generates an effective stack effect reducing the need for artificial ventilation and cooling systems. The plinth level of the school is contoured in response to the site context. A direct entry from the south is the primary entrance to the atrium and the basement floor. An amphitheater on the east facing the playground acts as another stairway entry leading up towards the atrium. A ramp running parallel to this assists the challenged.

photo_credit Atik Bheda
Atik Bheda
photo_credit Atik Bheda
Atik Bheda

At the entry level on the ground floor, three nursery classrooms, a principal’s cabin and a crafts room are planned around a central atrium. The main entrance of the school from the east is accessed through a series of steps formed by the natural contours of the site. These steps double up as an OAT facing the existing playground. 

photo_credit Atik Bheda
Atik Bheda
photo_credit Atik Bheda
Atik Bheda

A staircase on the south is a straight flight of staircases jammed between the garden courts on the south and the internal corridors of the central courtyard. A dog-legged staircase on the north, opening up between tight arrangements of formal classrooms and informal outdoor activity areas guides the students to the basement for recess and lunch breaks. Direct access to the basement is caved in from the atrium of the building for larger gatherings of students. 

photo_credit Atik Bheda
Atik Bheda
photo_credit Atik Bheda
Atik Bheda

Classrooms for LKG students, a staff room, and a multipurpose activity room are located on the first floor. Likewise, classrooms for UKG students, a day bedroom, and a toy room are located on the second floor. On every floor, a toilet block is accommodated at the rear side of the building where two grids of classrooms intersect making it convenient to access from all. 

photo_credit Atik Bheda
Atik Bheda

The architectural language of openness, continuity, security, vibrancy, and unity is choreographed throughout by the thoughtful positioning of the courtyards, classrooms, staircases, corridors, and double-height spaces which connect students across grades. In response to the shape of a triangular site, three blocks are looped into each other enveloping all the spaces around a central triple-height courtyard.
The circular windows and the colorful Brise-soleil in shades of yellow and red are a metaphor for the naïveness, childlike and energetic nature of the kindergarten kids. This celebration of architectural features runs in and out of the building framing the indoors and outdoors through these fancy fenestration’s. 

photo_credit Atik Bheda
Atik Bheda

The massing of the built form is blossomed by stacking rows of classrooms within the three sides of the plot. With a rhythmic twist and turn of these blocks, a volume of cubes jutting out at perpendicular and angular degrees assists in creating simple yet powerful architectural volumes.

photo_credit Atik Bheda
Atik Bheda

Team:
Architects: Shreyas Patil Architects
Lead Architect : Shreyas Patil
Structural Engineer : Str. Er. Sagar Huddar
Contractor : D.C.E. Arun Kadam
Photographer: Atik Bheda

photo_credit Atik Bheda
Atik Bheda

Materials used:
Facade cladding: Paints, Asian Paints
Flooring: Vitrified tiles
Doors: Flush Doors
Windows: Aluminum Windows with glass
Roofing: Rcc roofing and Fabricated roof with polycarbonate sheets

Caption
Caption
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
PaintsAsian Paints
Product Spec Sheet
Paints
Featured Projects
Latest Products
News
31 design studio pictures an embracing abode amidst a coconut forest in Haikou
6 Oct 2022 News
31 design studio pictures an embracing abode amidst a coconut forest in Haikou

Set amidst a lush coconut forest, the Visun Great land Art Villa designed by Shenzhen-based architec... More

Ksoul Studio layers emotions, colours and playful elements in the Chee-se restaurant in Tay Ninh
5 Oct 2022 News
Ksoul Studio layers emotions, colours and playful elements in the Chee-se restaurant in Tay Ninh

Popular amongst youth and families in Tay Ninh, Vietnam, Chee-se opens its second store and restaura... More

The new Chez Pierre Restaurant revives retro glitz and glamour in Monte Carlo
5 Oct 2022 News
The new Chez Pierre Restaurant revives retro glitz and glamour in Monte Carlo

Pierre Baldelli opens his first restaurant in Monte Carlo, bringing back the old charm and style. Se... More

The Julius Prague by Matteo Thun celebrates the vibrancy of the city’s Bohemian past
5 Oct 2022 News
The Julius Prague by Matteo Thun celebrates the vibrancy of the city’s Bohemian past

Balancing residential comfort with the feeling of a high-end hotel, The Julius Prague by Matteo Thun... More

Minus workshop instils awe through its milk-lake-inspired Dabpa Artisan Restaurant
4 Oct 2022 News
Minus workshop instils awe through its milk-lake-inspired Dabpa Artisan Restaurant

Following the artistic and evocative interior design of Peking & Szechuan Cuisine restaurant, Da... More

GWWO Architects celebrates sustainability by building over an existing building in Angelica Park
4 Oct 2022 News
GWWO Architects celebrates sustainability by building over an existing building in Angelica Park

Built on top of an existing structure in Angelica Park in Reading, PA, Berks nature, designed by GWW... More

The Colonnade by Annkur Khosla Design Studio offers a showcase of modern interior concepts in India
4 Oct 2022 News
The Colonnade by Annkur Khosla Design Studio offers a showcase of modern interior concepts in India

An example of India Modern Design, ‘The Colonnade’ by Annkur Khosla Studio is a home for... More

Jessica Gersten Interiors develop a material-savvy palette for a Tribeca pied-à-terre renovation
3 Oct 2022 News
Jessica Gersten Interiors develop a material-savvy palette for a Tribeca pied-à-terre renovation

In Tribeca, New York, a pied-à-terre for a family was transformed by Jessica Gersten Interior... More