KuantoKusta Headquarters

KuantoKusta Headquarters

Architect
A2OFFICE
Location
Leça do Balio, Portugal
Project Year
2016
Category
Offices
© Al.Ma Fotografia

KuantoKusta Headquarters

A2OFFICE as Architects

Title: KUANTOKUSTA HEADQUARTERS Year: 2015 - 2016 Location: Centro Empresarial Lionesa, Leça do Balio, Matosinhos, Portugal Client: KuantoKusta Photography: © AL.MA Fotografia


A2OFFICE Team: Architecture: Alberto Dias Ribeiro Colaboration: Alexandra Marques, Patrícia Valentim


PROJECT DESCRIPTION


KuantoKusta wanted to install their headquarters in an old industrial warehouse that, although degraded, had very interesting conditions: high ceilings and natural light at both ends of the warehouse. However we observed a problem: the company needs pointed to an area about twice the existing one. The solution passed through the creation of a second high floor, taking advantage of the free interior volume.


The new floor is independent of the surrounding structure: the floor rests on pillars organized according to a rigid mesh that organizes the different spaces on the ground floor. It was used a metal structure for allowing speedier performance lighter structural elements. It was intended to translate this autonomy between the old and the new by applying the white color in the existing walls and ceilings and the gray color in the new elements, within an environment that was intended to keep with unapologetically industrial, sometimes even rude, as in the case of brick masonry wall that was only painted. Even the new elements were designed as independent pieces, like as if they were containers, predicting a possibility of mutability of space in the future, where the permanent elements will be only the skeletal structure.


The program was distributed by two floors focusing on the top floor all the technical and operational team of the company in a large open space, which benefits from natural light coming from the ceiling. In the background, a glass box located the direction and business rooms and both have a translucent roof so they can also receive natural light from the ceiling during the day. On the ground floor, in addition to public access areas, such as the lobby and meeting room, it was located a locker area next to a door that makes screen for the living space of the company's employees. There is located a recreational area with billiards and game console, sanitary facilities, a kitchen space and an eating area.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More