La Petite

La Petite

Architect
Bone
Location
Al Ain, United Arab Emirates | View Map
Project Year
2019
Category
Bars
Oculis Project

La Petite

Bone as Architects

La Petite, an intimate haven with a sense of coherence — one with equal emphasis on the inner and outer spaces. 

 

After operating for several years, the neighborhood café — La Petite, situated in the oasis city of Al Ain, United Arab Emirates, intended on reinventing itself to organically integrate the brand, offerings, and space to its environment. Redeveloping its purpose and identity with Hint Creative, translating the concept through its menu with chef consultant Ashley Wentling, the transformation began. 

 

Bone‘s design intent was to redefine the coffee bar’s volume as a monolithic sculpture in a cubist approach, that serves multiple functions as well as emphasizes the essential role that one plays within a space. The height of the bar is depressed from a customer’s standpoint — and serves as a coffee table for guests. From a barista’s position, the bar is at working height, this allows for a fluid dynamic and unification in one’s horizontal vision. 

 

Inspired by Al Ain’s landscapes, desert topography, the space’s seating, and working height hierarchy was shaped - allowing a diversity in seating arrangements which accommodates a direct visual connection to the garden, creating privacy and eliminating obstruction of view. The seating arrangements were derived from traditional Emirati floor majlises as well as casual, laid back cafe seating.

 

The selection and tonality of the materiality and treatment of surfaces epitomize the surrounding abundant desert sand, allowing the space to remain grounded in its location’s origins and create a sense of space. Mineral plasters in coarse and smooth finishes, soft linens, clay table lamps are complemented with the use of untreated aluminum Rivet tables and black steel Trianglo Chairs from Frama. 

 

The use of bi-fold glass doors accentuates the connection, creating a dialogue between the inner space and surrounding landscaping while directional light fixtures in the shop and garden mimic soft theatrical lighting silhouettes. 

 

Material Used :
1. Custom Mineral Plaster Finishes: Optimum Gulf
2. Exterior Lighting: Flos
3. Table lamps: In Common With
4. Door System: Oryx
5. Furniture: Gervasoni

This story is available in multiple languages
Share or Add La Petite to your Collections
Project Credits
Interior Architectural Lighting
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Exterior LightingFlos
FurnitureGervasoni
Door SystemORYX by DUTCH MARINE SYSTEMS
Product Spec Sheet
Exterior Lighting
by Flos
Furniture
Escudellers Apartment
next project

Escudellers Apartment

Apartments
Carrer dels Escudellers, Barcelona, Spain - Build completed in 2019
View Project