LAGO Campus

Architect
zaettastudio
Location
Villa del Conte, Province of Padua, Italy | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior LightingFlos
Linoleum FlooringForbo Flooring Systems
FurnishingsLAGO
Loading Ramps – Industrial DoorsArco Industrie
Bathroom FixturesCeramica Cielo
Bathroom FixturesCeramica Flaminia

Product Spec Sheet
Interior Lighting
Linoleum Flooring
Furnishings
by LAGO
Loading Ramps – Industrial Doors
Bathroom Fixtures
Bathroom Fixtures

LAGO Campus

zaettastudio as Architects

At Villa del Conte, in the province of Padua (North East of Italy) the company LAGO expands its production site and reorganizes its spaces, creating the LAGO Campus.

The new building, which houses LAGO Logistica and LAGO Osteria, was designed by zaettastudio and intends to give a sense to the industrial building, with a bold architecture that explores the lexicon of technological innovation, without neglecting the artisanal and territorial tradition of the company.

photo_credit Piermario Ruggeri
Piermario Ruggeri

Architect Giorgio Zaetta expresses. "We usually work on residential projects, with a home like dimension. The challenge of this project is to create the spirit of a house inside a factory, therefore an industrial architecture not only functional, but also capable of encompassing other values. Beyond the external shape, what distinguishes the project is the quality of the interior space, which manages to create a place to work feeling at home."

photo_credit Piermario Ruggeri
Piermario Ruggeri

The building is next to the LAGO factory, the existing production site of the design company led by Daniele Lago, it features a wooden structure punctuated by large windows overlooking Monte Grappa, with a sunshade of 460 strips of 58 different colors, inspired by the work of Gerhard Richter, alternating between them creating a gradation of colors that changes depending on the light of the day and its reflections.

photo_credit Maurizio Marcato
Maurizio Marcato

A pure and monolithic volume, synthetic and clean, conceived to be in the making, which allows to discover, once inside, a familiar environment, where you can touch the wood, in different shapes and technologies, with all its warmth and its materiality. The building of zaettastudio manages to recreate the setting of a typical carpentry shop where the warmth of wood, which characterizes the entire structure of the building, dialogues perfectly with the light that invades the space, diffused in the environment through large windows and skylights.

photo_credit Maurizio Marcato
Maurizio Marcato

The key word of the project is environmental sustainability, which led the company to choose wood as the main material of the new construction, used in both vertical and horizontal components.
The supporting structure is in fact made of laminated wood, with perimeter frame walls and exposed OSB finish, bleached and polished.

The exterior cladding is made with titanium zinc shingles, while the roof is made of laminated wood panels and is characterized by the presence of 78 skylights for a total area of 175 square meters, supported by wooden supports that allow natural light to enter the building in a homogeneous manner, without shadows, from the side windows and the perforated roof.

photo_credit Maurizio Marcato
Maurizio Marcato

For the waterproofing of the roof, a white TPO plastic membrane was chosen, a green solution that mitigates the effect of the 'urban heat island'. To further increase internal comfort, a radiant heating and cooling system has been installed on the entire surface and openings have been designed to ensure natural ventilation by exploiting the main winds in the area.

A system was then adopted that exploits geothermal energy, thanks to two wells that use groundwater. The temperature of the ground water is always constant at about 13 degrees. This reduces the energy required to heat the water a few degrees in the winter or cool it in the summer months. In the parking area, 4 stations have been set up to recharge electric cars and a new ecological area has been created for the safe storage of waste, protected by rainwater collection and purification systems.

photo_credit Maurizio Marcato
Maurizio Marcato

Given the violent waves of bad weather in recent years, a rainwater rolling basin is also planned, necessary to protect against flooding due to sudden heavy rain and in a short time.

The interior is characterized by the color red, which breaks the monotony, dyeing the pipes of the fire protection system that run on the wood forming unexpected geometric drawings, and a monolithic staircase, sinuous and light that leads to the first floor where there are the LAGO Osteria and the conference room.
The other internal stairs, in the working area, are made with the prefabricated elements typical of scaffolding and in this way, they can be moved according to the business needs changing the production layout of the current factory.

The need to increase the storage capacity with new loading areas has led to the creation of a 14-meter-high automatic vertical warehouse that allows to recover additional production area, increasing the storage and temporary production space.

photo_credit Maurizio Marcato
Maurizio Marcato

On the ground floor, a completely transparent element opens towards the manoeuvring yard and the loading bay: in addition to the logistics office and the production space, inside there are the changing rooms, the infirmary rooms and a relaxation space for transporters. Beside this, the front of the building falls in relation to the upper edge, allowing the loading vents to be protected, so as to ensure greater thermal comfort to operators in loading and unloading operations.

photo_credit Piermario Ruggeri
Piermario Ruggeri

In conclusion, as the architect Giorgio Zaetta says: "LAGO is a company that was born in the past, with strong roots, but projected towards the future, in rapid and continuous evolution: the new factory had to be a place able to effectively follow the speed and evolution of this company. A space open to change has been born and conceived to be ‘in the making', like a piece of furniture that takes shape from the raw material thanks to the work of man.

To confirm this when the extension was designed the interior space was only intended for storage and loading cargo, but during the construction phases inside, between the heat of the wood and the light that came down from above, one inhaled an air of such well-being that we were required to turn it into a place of production... and so it was."

photo_credit Maurizio Marcato
Maurizio Marcato

Team:

Client:LAGO Spa furniture company

Architects: Zaettastudio - Arch. Giorgio Zaetta 

Photographers: Maurizio Marcato & Piermario Ruggeri

Caption
Caption

Materials Used:

Bodino: wood work

VMZinc: Covering facade

LAFA: Metal window frames 

Pettenuzzo: Metal staircases

TecnoREI: Fire doors 

Arco Industrie: Loading ramps – industrial doors

Pasqualato Metalwork: glass internal doors

Flos: Lighting

Disano: Lighting

Forbo: linoleum

Lago: Furnishings

Flamina: Bathroom fixtures

Ceramica Cielo: Bathroom fixtures

Caption
Caption

Read story in ItalianoFrançaisPortuguêsEspañol and Deutsch

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More