Lakeside rest station

Lakeside rest station

Architect
United Practice Architects | UPA
Location
Ezhou, Hubei, China | View Map
Project Year
2022
Category
Parks/Gardens

Townscapes

Parks
ArchiTranslator

Lakeside rest station - landscape public toilet of Liangzi Lake Changling wharf

United Practice Architects | UPA as Architects

Liangzi Lake is the second largest freshwater lake in Hubei, where the perennial smoke is mixed with water and sky. In order to revive the key tourism status of Liangzi Lake eco-tourism scenic spot, it is funded by Hubei Tourism Investment Group to upgrade Liangzi Lake scenic spot to 5A scenic spot. The supporting facilities of the scenic spot will be comprehensively upgraded, and the AAA landscape public toilet is one of the first key upgrading projects, and it is also one of the image facades of the scenic spot wharf.

photo_credit ArchiTranslator
ArchiTranslator

The project is located in a camphor forest in Changling wharf on the east bank of Liangzi Lake. There is a small town nearby, the town will become very lively in the evening,  the camphor forest is a good place for them to relax and chat.

photo_credit ArchiTranslator
ArchiTranslator

The original idea was to put all the buildings in the forest, masking the unique nature of the toilet. But in the follow-up discussion, we think that the toilet should not be a disgusting place, it can be a medium to relax from both physically and mentally. So we exposed part of the toilet and placed it on one side of the forest to enhance its identification and make it an aisle connecting the forest and the garden.

photo_credit ArchiTranslator
ArchiTranslator

The building is ring-shaped as a whole, with strong accessibility of internal traffic, and a landscape courtyard is placed in the middle for people to stop and watch. But most people like to look up at the sky. Due to the windy edge of the lake, the circular traffic flow lines cooperate with high windows, making the internal space extremely ventilated and shady, and some people ridiculed that they lost five pounds easily after going to the toilet.

photo_credit ArchiTranslator
ArchiTranslator

In order to meet the conditions of rapid construction, the building is assembled with steel structure. In order to create a sense of lightness, the ground is raised as a whole, and the outer wall is decorated with a wooden grille to make the windows "disappear" from the facade and integrate well with the environment as a whole. The circular high window makes interior bright even when the lights are not turned on.

photo_credit ArchiTranslator
ArchiTranslator

Early in the morning, the building is standing in the forest, the light is presented in the form of spots, like the moisture on the lake, the scenery of Liangzi Lake is also looming.

photo_credit ArchiTranslator
ArchiTranslator
photo_credit ArchiTranslator
ArchiTranslator

The unexpected surprise is that people are happy to go, shuttle, hang out and stay. Naturally they forget that this may be a "smelly" and "dirty" place, which is imperceptibly changing the stereotype of nearby residents and tourists about public toilets.

photo_credit United Practice Architects
United Practice Architects

In the exploration of new architectural types, we explore the relationship between architecture and people and environment by the most conventional design means, return to simple architecture, and hope to change people's cognition of traditional fields in a simple way.

photo_credit United Practice Architects
United Practice Architects
Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More