Le Lupin

Le Lupin

Architect
Pierre Thibault
Location
Rivière-du-Loup, Québec, Canada
Project Year
2016
Category
Housing
Maxime Brouillet & Laurence Gaudette

Le Lupin

Atelier Pierre Thibault as Artists

A secondary residence for young family, the Lupin takes the form of a small cabin nested in the middle of generous terraces. Interior spaces are limited to maximize contact with the exterior. The living spaces are located on the second level to benefit from a panoramic view of the Saint-Lawrence River, while bedrooms on the ground floors have direct access to shaded gardens. Playful alternations of voids, double heights and latticework frame a diversity of views on the surrounding landscape. The stilts enhance the house’s delicate insertion on the site. The spiral stairs going up to the roof are the unique curved element, connecting all three levels.


Located on a peninsula near Rivière-du-Loup, the house cohabits with small white cottages typical of the beach area. The house’s white cladding thus blends it into its immediate environment, while providing a soft contrast with the surrounding vegetation. The vertical latticework protects the occupant’s intimacy on the summer days when tourists stroll along the seaside road. The generous terraces allow for a direct contact with the exterior: nature is only a step away at any time. This small white house sets in naturally in its environment, quite like lupins, wild flowers that populate the site.  


Located on a peninsula on the Saint-Lawrence River, this small house cohabits with white cottages typical of the beach area. The house’s cladding thus blends it into its immediate environment, while providing a soft contrast with the surrounding vegetation. The vertical latticework protects the occupant’s intimacy on the summer days when tourists stroll along the seaside road. The generous terraces allow for a direct contact with the exterior: nature is only a step away at any time. This small white house sets in naturally in its environment, quite like lupins, wild flowers that populate the site.


A secondary residence for young family, the Lupin takes the form of a small cabin nested in the middle of generous terraces. Interior spaces are limited to maximize contact with the exterior. The living spaces are located on the second level to benefit from a panoramic view of the Saint-Lawrence River, while bedrooms on the ground floors have direct access to shaded gardens. Playful alternations of voids, double heights and latticework frame a diversity of views on the surrounding landscape. The stilts enhance the house’s delicate insertion on the site. The spiral stairs going up to the roof are the unique curved element, connecting all three levels. 

Project team
Tula House
next project

Tula House

Private Houses
Quadra Island, Canada - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter