LEEGE Office

LEEGE Office

Architect
Studio Ramoprimo
Location
Beijing, China | View Map
Project Year
2018
Category
Offices
Zhang Hui andRAMOPRIMO

LEEGE Office

Studio Ramoprimo as Architects

New visual identity and interior space for LEEGE headquarter in Beijing.The space is designed as an empty white page where different elements create an open system: sliding walls, curve shaped meeting rooms, community corners, tables and equipments for work and relax are placed freely, like a combinatory game or a playground made ofvoids and volumes. Functions and objects create a contemporary ever-changing working environment, where people is free to move and choose new paths and where creative work can be inspired by a flexible and stimulating space.Interior space, logo, graphic elements, furniture, lighting fixtures were all designed by RAMOPRIMO.


A.INTRO

RAMOPRIMO re-thinks new visual identity and interior space for LEEGE offices in Beijing.


The concept for LEEGE project tries to push the boundaries of the traditional office environment by re-thinking the relationships between all office functions. The space is designed as an empty white page where different elements, sliding walls and volumes are placed freely, like a combinatory game or a playground where people is free to move and choose new paths.


LEEGE is a rapidly growing Beijing based company providing local assistance for planning and managing equipment for heating, ventilation, air and water control. The 600 square meters space is located in an office block facing the renovated site of the former old Imperial Granaries from latest Qing Dinasty.


The concept combines four main suggestions: open up the space, to ensure visual connections between the parts, providing the space of a wider breath and making it look larger; freedom of movement, facilitating creation of different working groups and encouraging exchanges among employees; no hierarchy, by abandoning the idea of strong division of executive and open space, while exploring new and innovative ways of working; an office like a cafe’, with the relax and pantry spaces to become the functional core of the space. This last point comes directly from the client’s background, who’d like his office to be informed by other creative fields and partially look as a comfortable living room, characterized by art gallery accents where people feels a creativeand relaxed atmosphere.


The answer to this challenge was to create an open system where different functions and objects create a contemporary ever-changing working environment, where creative work can be inspired by a flexible and stimulating space. The different elements, characterized by a coordinate use of materials, graphics and colors, respond to different needs, while the functional program has been widespread in a balanced combination of volumes and open voids.



B.MAIN PROJECT’s ELEMENTS

Layout is organized around the central straight yellow counter which will contain all bar and pantry functions, becoming at the same time a main“public” back-bone for the whole office.

 

Public open areas are dotted with several special boxes, with smooth and curve corners, containing functional office services such as small meeting rooms, printing areas, private phone booths, the media room and some storage space. Wooden skin carved with geometrical lines patterns and white leaf patterned iron plates are cladding these service boxesaiding the acoustics and helping control light and sound noise.


A built-in partition line, colored with brightly hued blues, divides executive office rooms and other private rooms from the large open spaces and public areas. The blue stripis a long interactive interface running trough the office and containingshelves, seating corners and sliding walls. The mainmeeting roomis placed along this line and it can be open completely becoming an extension of the central cafe’ space. On the opposite siteis locateda charcoal grey media room featuring a retractile theatre stage, which can extend or close according to different events.


A long continous white filing storage cabinetis placed along the entrance wall, occupying the largest side of the officewith sliding doors featuring a surface with regular polka dots pattern, hiding special areas such the server room and some multifunctional employee room for little relaxing breaks. Large partition panels slide on trail mounted on ceiling. They have been decorated by using traditional Beijing bricks, then painted to create contemporary patterns, as a reminder of theheritage site where the office is located.Circle sofas create little centralities where people can relax or gather for temporary informal meetings.The two main open space areas are characterized by long working tables, to facilitate the communication between different departments while working on shared projects. 


Lighting fixtures feature large circle wooden rings for the central pantry space, long lighting beams for the open spaces, a yellow suspended structure for the bar, which is containing led strips and pendant concrete lamps, some large embedded circle with retro-illuminated pulled Barrisol sheet for the ceiling of small meeting rooms and executive offices. Special lighting for the meeting room, where the ceiling is dotted with the same pattern of leaves, laser cut into the surface creating a dialogue with the white surfaces of the special boxes od the public space.


A continuous striped ceiling made of white louvers strongly characterizes the whole image of the office, providing a diffuse sound absorbing element which is rhythming the space and allowing the view to the existing concrete ceiling, where all heating, anti-fire and conditioning systems are located, majority of which provided directly by LEEGE company.


 

C.VISUAL IDENTITY AND RE-BRANING

The design idea for new LEEGE LOGO is an answer to the need of redefining the Visual Identity of the company in a simple, recognizable and clear way. The whole graphic concept starts from studying and interpreting the company background and fields of action.


We developed three main elements:

- redesigning the a new logotype;

- defining a palette of colors;

- associating an additional graphic element, the LEAF, that could be used to create patterns and visually reinforce the company’s message.


As for the new LOGO, design rotates around the concept of the “3 E”contained in the name LEEGE. We gave to them a specific meaning: ENERGY, ENVIRONMENT, ENGAGEMENT.

A borderline running around the logo's letters creates a geometric shape resembling to an architectural plan, thus indicating the verytechnical field of application of main LEEGE services. The logo can be used in both versions: a complete logotype with letters, or the conceptualization of it by using the simple borderline.


The COLOR scheme is also a conceptualization of the company’s values towards nature. The main color is blue, representing the purity and cleanliness of the two main elements of WATER and AIR. A large blue sky is the first image of the logo presentation and the background of the company presentation book. As counterpart to this main characterizing color, we added the YELLOW color to enlighten the meaning of energy and power. Black and white are the secondary colors for all other standard graphic applications.


The LEAF is the evocative mark we design as complementarygraphic elements. It has a very high symbolic meaning: nature, growing, change and re-birth. The LEAF can be use alone, as a "brand's signature mark", or it can be combined to create graphic patterns. There is a direct connection between this graphic element and the space identity of the new LEEGE office, where patterns of leaves have been use to dot the walls and ceiling of meeting rooms and community spaces.  


BLUE, YELLOW, BLACK and WHITE are the main colors of LEEGE visual identity. The same colors are also characterizing walls and elements for the interior space in the new office, where space design and Visual Identity work together as a whole to create an visual result characterized by uniqueness, simplicity and immediate delivery of the company's values message. 

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersArper SPA
Stretch CeilingsBarrisol - Normalu Sas
FurnitureOperagamma
Product Spec Sheet
Manufacturers
Stretch Ceilings
Furniture
Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More