Leisure Pavilion by the Dam

Leisure Pavilion by the Dam

Architect
Bruno Rossi Arquitetos
Location
Santo Antônio de Posse, State of São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2017
Category
Pavilions
André Scarpa

Leisure Pavilion by the Dam

Bruno Rossi Arquitetos as Architects

The ‘Leisure Pavilion by the Dam’, in a São Paulo state interior farm, takes advantage of large water containment basins used for irrigation in the orange plantations. Located in the rural area of Santo Antônio de Posse, the project was designed taking into account the existing wooden kiosk with thatched roof, in order to create a space that values outside living, leisure and contemplation.


Thefore, the intervention settled the inner demolishment of some old structures and the construction of new support infrastrucutures. This new pavilion, built as an independent structure, crosses the area under the shelter in a longitudinal implantation, parallel to the lake, bringing scale, direction and facade to the whole set. Its layout organizes and integrates different spaces, creating an semi-open space that ensures users privacy, without obstructing the views of the surrounding area.
The whole program is integrated through a single concrete slab. The main facades are made of slatted Cumaru wood screens, protecting those spaces that requires more privacy, such as bathroom, and allowing the organization flows, as in the barbecue area, thus reinforcing the longitudinal character of the pavilion and promoting a balance between transparency and opacity.

 

At both ends of the pavilion, the concrete slab rests on walls , which are covered with stones of the region itself. Sheltering a garage for surfboards and other nautical leisure equipment on one side, and on the other, showers for those who enjoy the small beath formed by the lake.

 

As a result, the project explores constructive systems that reinforce the chacacter of natural materials , in agreement with its surrounding, promoting the effective communication between the preexisting nature and the new intervention.

 

Projetc Team

Structural project: Gil Chinellato
Electrical and hydraulical project: RR Engenharia de instalações
Lightning consultant: Ricardo Heder

 

What was the brief?

Refurbish os an old straw roofing for leisure at the dam.

 

What were the solutions?

We create a concrete and wood pavilion that crosses under te old roof so it has a bathroom, a place for a small kicthen and a deposit for nautical equipament.

Share or Add Leisure Pavilion by the Dam to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Ridgewood
next project

Ridgewood

Private Houses
Alamo, California, USA - Build completed in 2019
View Project