Liechtenstein National Archives

Liechtenstein National Archives

Architect
Kaundbe Architekten
Location
Vaduz, Liechtenstein
Category
Parliaments

Liechtenstein National Archives

Kaundbe Architekten as Architects

The new building of the Liechtenstein National Archives harmonizes not only with the Diet Building but also with the historic Government Quarter consisting of the Government Building, the Rheinberger House and the Schaedler House. This harmony is achieved on the one hand by the volumetric proportions and also by the materialization of the National Archives since the north storage wing continues the eave height and also the beige, burnt brick façade of the Long House while the south administrative wing has the same eave height and plaster of the same color as the Government Building. The combination of the two buildings, the storage wing together with the administrative wing, leads to a notched structural shell that can be interpreted both as a single building or as two. Access is first via an external staircase to the level of the Rheinberger House and then, one floor above the level of Peter Kaiser Square, to the central entrance. This raised development area also links the new and intimate square behind the Rheinberger House with the layout as a whole. This square can like-wise be used for events of the School of Music. Public squares, paths and niches are created through the interconnection of the outer rooms. These are areas where people will like to gather and which are available for use by the general public. Through its position behind the Government Building by which it is partly concealed, the layout as a whole only becomes apparent to the pedestrian as he walks through the Government Quarter. With the now continuous line of buildings along the slope as a new background, both the Government Building and the Parliament Build-ing with the Diet Chamber now appear more dominantly in the foreground. The National Archives building marks the provisional southern end of the buildings along the slope. Priority was given to the creation of a building with excellent suitability for use and characterized by great flexi-bility, integrated in the Government Quarter with respect and the necessary restraint. The structure relates to the buildings around it both in material, dimensions and proportions. This allows sustainability not only in the technical respect but also as regards design. The centrally arranged stairwell with lift provides access to all six floors and makes it easy for users to find their way in the building. An additional interior staircase links the two storeys at the top that house the legal service of the Government. The real heart of the building, the Reading Room, located directly on the entrance level, is marked by great functionality. It is linked not only to the Library and Reception but also to the Photo and Film Office. The Media Room attached to it allows a wider public to have access to the National Archives. The intensive interdisciplinary collaboration with the various specialists and planners has led to innovative and, in some cases, unique developments. Thus, for example, the regulation of the climate in the archive rooms can be assured by the intelligent use of materials with only a minimal use of technology. The building acts as a large supporting wall and, through a connection with the foundations and the slope retaining wall, makes use of both its own weight and also of the weight of the slope to absorb the pressure developed by the mountain. With this measure, a static solution was found that requires no maintenance work at all. We are proud to be able to hand over to the Government a building that will safely preserve the memory of our country in the form of its archives and which will offer better working conditions not only for the staff but also for the users of the facilities there.


Project Credits
Red Plum Culture and Creative Park
next project

Red Plum Culture and Creative Park

Cultural Centres
Shenyang, Liaoning, China - Build completed in 2020
View Project