Light Falls

Light Falls

Architect
FLOW Architecture

StructureMode
Location
Kensington, London, UK
Project Year
2019
Category
Private Houses
©NAARO

‘Light Falls’: Cascades Of Light Reshape A Victorian House

FLOW Architecture as Architects

London-based FLOW Architecture with Magrits has extensively redeveloped a Victorian terraced houseon a leafy and quiet road inKensington, London. The project consists of the practically complete demolition and reconstruction of the existing dwelling — a large four-storey end-of-terrace house, originally built in 1851—together withthe addition of a basementand a double-height rear-extension.

 

Challenging the traditional way of inhabiting historical housing,the project responds to the needs of a family dissatisfiedwith the poor quality of light inside the building and with the compartmentalised Victorian layout. Spatial planning was driven by maximisingthepotential for natural lightand the fluidity of the vertically stacked living spaces, in order to accommodate the client’s living requirements and their growing art collection.

 

“The name Light Falls perfectly expresses the soul of the house! The cascading effect of daylight, brought in vertical motion to the centre of the building, enlivens the interior spaces and dissolves the borders between outdoor and indoor spaces”—says the design team.

 

Set within the Abingdon Conservation Area, the house issubject to a number of planning restrictions, which dictate that its external appearance mustbe largely preserved. The design features are concentrated towards the core of the building, with the re-organisation revolving arounda new interior courtyardthat acts as a visual centre to the living spaces.Next tothe courtyard, a series of double-height spaces amplify the effect of the cross-views throughout the living quarters. Similarly, the staircase opens completely towards the bottom section of the houseto organise the sequence of the entertainment areas.

 

Natural light plays a keyrole in the project: two large frameless skylights are positioned at the top of the courtyard and the open staircaseto enhance the permeability of the building. As a result,abundant daylight fillsthe heart of the dwelling, carving out the volumes from the original massand creating a series of fascinating effects.

 

With the rear extension, the dining room features a direct visual link to the garden through the light-weight glass extension.Panoramic sliding doors open towards a generous terrace shaped by the presence of a large walnut tree. Here, the walls are cladded in glass-reinforced concrete panels (GRC) that fold to form a curved bench and the stairs to the garden, creating a visual connection with the dynamic lines of the interiors, which iscontinued in the design of the planters’ edges in the outer part of the garden.

 

Within the project, traditional construction methods and materials have been combined with more innovative solutions, such as theGRC panels in the garden,and the internal series of bespoke joinery pieces designed with special cut-out handles and engraved with graphic designs.

 

With their sculptural yet fluid treatment, the vertical perforations of the courtyard and the open staircase offer spectacular and unexpected visual connections within the house, pouringgenerous daylight deep into the dwelling. The result is a strong visualconnection with the outdoors, with the sun casting ever-changing hues on the dwelling’s white-washed walls.

Share or Add Light Falls to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersVibiaWIREFLOW
Product Spec Sheet
Manufacturers
BAELSKAAI 12 (OOSTEROEVER)
next project

BAELSKAAI 12 (OOSTEROEVER)

Apartments and Housing
Ostend, Belgium
View Project