Liquid Pavillon

Liquid Pavillon

Architect
depA [departamento Arquitectura]
Location
Serralves Gardens, Oporto, Portugal
Project Year
2017
Category
Pavilions
José Campos Photography

Liquid Pavillon

depA [departamento Arquitectura] as Architects

The pavilion uses both the Museum building and the Serralves Park as its raw material, each one in a different scale. Firstly, the pavilion’s design establishes an indirect relationship with the Museum building. The pavilion’s design is a polygon extracted from the Museum’s layout, corresponding to one of its characteristic spaces — the bow window — whose classic hexagonal matrix is repeated and emerges at various times throughout the Park, both in the pavements and the landscape features.


The concave polygonal configuration of this layout provides the perfect base for a projection space. Secondly, the extracted polygon, once implanted in the Park and with its original context altered, including the transformation of its shape and materiality, becomes something new and detaches itself from its original source. In this second stage, the pavilion approaches the Park, establishing an affinity with its textures and finding its own materiality. It is implanted on top of the lake, whose water offers its principle: dark glass that mirrors its reflection and also the surrounding landscape of dense foliage.


The pavilion is filled with colour, light and echoes, ‘camouflaging itself’ in its host environment. Finally, in addition to the relationship between the Museum and the Park, it also establishes a bridge with the artwork that it harbours, due to its location and the relationship that it obliges the visitor to establish with the water. However, the pavilion’s interior is sufficiently neutral to create the space required to be able to discover the video projected inside.

Share or Add Liquid Pavillon to your Collections
Project team
Markthal Rotterdam
next project

Markthal Rotterdam

Shopping Centres, Urban Green Spaces and Housing
Markthal, 3011 Rotterdam, Netherlands - Build completed in 2014
View Project