LLF House
Nelson Kon

LLF House

Obra Arquitetos as Architects

The project of the house sought to make the most of the relationship with the site, surrounded by vegetation and with an intense relationship between the interior and exterior space.


The site has a very steep slope and the house program requested was relatively small in relation to the size of the site.


Thus, the house was deployed in the center of the lot and distributed on two levels. At the top, a winding slab creates spaces and houses the service, garage and collective use programs, all openly open to the outside.


The design of the slab and some structural walls characterize the kitchen, living and leisure spaces without creating very rigid barriers between environments so that users can enjoy freedom, amplitude and great interaction between environments and programs of the house. The most intimate level, where a living space and four bedrooms are housed, is designed downstairs. Taking advantage of the slope of the land, its roof serves as a floor to a flat square upstairs and leaning against a retainer on one side, allows the opening and direct connection of rooms with a garden and a lakepond on the other.


The lake was built so that, besides its beauty, it could serve as a reservoir for the irrigation of the garden, taking advantage of the rainwater and favoring the drainage of the land. The house was all constructed of cast-in-place reinforced concrete, exploiting the plastic possibilities of the material mainly on the upstairs roof slab and considering the good technical performance when we created backboards and waterproofing roof structures for the volume of the rooms.

This story is available in multiple languages
Share or Add LLF House to your Collections
Graafschap college
next project

Graafschap college

Universities
Sportweg 3, 7006 GJ Doetinchem, Netherlands - Build completed in 2018
View Project