Lorong Pisang Emas House

Lorong Pisang Emas House

Architect
Timur Designs LLP
Location
Singapore | View Map
Project Year
2011
Category
Private Houses

Lorong Pisang Emas House

Timur Designs LLP as Architects

Originally a semi-detached house, this long and narrow plot straddles two street frontages with a two-storey difference between Lorong Pisang Emas and Chun Tin Road. Such plots of land are hard to come by in Singapore, and they present unique design opportunities.


With the new detached house, we downgrade the original entrance on Lorong Pisang Emas into small pedestrian gate and opened up a new entrance at the lower level by cutting the existing sloping backyard down to the level of Chun Tin Road, thereby creating a new “basement” garage level.


Through the interplay of levels, the house presents lots of surprises as one walk through the house, with a choice of two entrances: up a grand flight of granite-cladded staircase from Chun Tin Road or through the nondescript door on Lorong Pisang Emas.


The new dual-entry house maintains its internal privacy with a central courtyard, allowing its occupants to look inward rather than at the densely built-up surroundings.
Tall full height windows with louvred glass panels orientate towards the central water feature, bringing abundant daylight and natural ventilation into the interior, without any loss of privacy from directly facing the neighbours.


A series of cosy intimate outdoor spaces are created as a result of the house structure hugging the sloping terrain, such as the pool deck and bathroom at one end of the infinity lap pool. The house is another fine example of our approach in designing the entire land, leaving minimal unused residual space.

Share or Add Lorong Pisang Emas House to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

The Urban Courtyard Home
next project

The Urban Courtyard Home

Private Houses
Bengaluru, Karnataka, India - Build completed in 2021
View Project