Lot O7

Chartier Dalix architectes as Architects

Context The building is part of the extremely dynamic renewal underway in the Clichy-Batignolles district, an area characterized in part by the convergence of railways leading to the Saint Lazare train station. Positioned at the edge of the web of train tracks, on the platform partially covering the rail corridors for train storage, the site is inserted between this opening facing the wider landscape and what is becoming a densely built up new urban artery on the other.


Continuous Ribbon The “ribbon” plan offers an open façade in relation with the context of the train tracks, the street and the park. Thus, like the Möbius ribbon, the exterior and interior spaces interlock on all sides of the building, enabling easy and fluid movement and visual continuity from the outside, from the ground floor up to the roof. All the façades have received the same careful attention to their design, ensuring their continuity resembles a continuous, homogeneous and unbroken skin.


Continuously changing skin The whole building is clad with enameled terra cotta, a reference to the industrial buildings standing along the train tracks. Applied on all the façades, this skin comes alive, its appearance changing according to the direction in which the façades are facing and according to the quality of daylight and what is happening in the sky.


The lobby The lobby is laid out with simple materials. Vals stone laid out lengthwise covers the floor and the interior of the staircase like the lining of a garment. The metal structure composed of columns creates a spectacular space with a height of 8 meters. These cruciform metal structural elements imbue the space with a subtle vibrancy. The treatment of the base of the columns hides their spring supports. Technical elements also disappear underneath the continuous material surfaces.


Smooth flows The thinking about the domestic ambiance of work spaces led to an alternative design for circulations encouraging friendliness and spontaneity. Thus, exterior and interior spaces have been interwoven across all façades of the building, thereby facilitating the smooth flow from one area to the next and ensuring visual continuity from the outside, form the ground floor up to the roof, where a hanging garden offers an entirely new kind of work space.


Featured Projects
Latest Products
News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More