JUNIOR HIGH SCHOOL, BOARDING SCHOOL, SPORTS COMPLEX FOR THE DISABLED AND CULTURAL CENTER

JUNIOR HIGH SCHOOL, BOARDING SCHOOL, SPORTS COMPLEX FOR THE DISABLED AND CULTURAL CENTER

Architect
Chartier Dalix architectes
Location
Lille, quartier Moulins [59], France | View Map
Project Year
2015
Category
Secondary Schools

Sports Centres

Cultural Centres
Takuji SHIMMURA photographie

JUNIOR HIGH SCHOOL, BOARDING SCHOOL, SPORTS COMPLEX FOR THE DISABLED AND CULTURAL CENTER

Chartier Dalix architectes as Architects

CONTEXT The Moulin Junior High School is located in the southern area of Lille, in a neighborhood that has undergone major transformations in recent decades. Mainly occupied by a population of workers, this neighborhood possesses an urban fabric that is still largely one of brick buildings, factories and buildings related to freight whose renovation has spurred a renewal of the entire neighborhood (as illustrated in reconversion of the Saint-Sauveur train station for example). The site of the junior high school, which is also equipped with multiple programs, stands on a lot next to which the elevated train passes. Located at the gateway to the neighborhood, it must also meet the requirements of several very different urban situations: a broad boulevard, a narrow street and an elevated train.


On the main boulevard d’Alsace, the facility presents a highly transparent ground floor; which offers students a large open view to the outside and a view with great depth of field into the heart of the lot for the passerby on foot. This glass façade guides the neighbor, runs along the orchestra hall, which is in an angle overlooking the boulevard, then past the table tennis room with its hollowed out depth of 5 meters and its two all glass façades. Complete transparency here offers an environment for recess/recreation area, providing a visual link between the public space and the inner world of the junior high school.


As seen from the elevated metro, the upper floors of the complex are treated like a landscape, playing with the topography of its masses. Les elements of the program become clearly identifiable: the junior high school, the fitness room of the boarding school, the orchestra hall. This geographic situation is bound together with a flexible skin, in pre-patinated zinc, which follows the forms of each volume while creating an emblematic urban signal, for both the facility and the neighborhood.


A ring of vegetation crowns the entire roof with a meadow and ensures great visual comfort for users as well as neighbors. This rooftop landscape guides and underscores the movements of the roof, which extends in three directions. Here, zinc is used for its multipurpose function and its texture: cladding walls, roofs and awnings, it is adjusted to all the spaces and marks off the volumes with folds that underscore diagonals, thereby linking one program with the next. The irregular rhythm of standing seams in an effect of graphic contrasts underscores all the softness of the reflections from the zinc to the warm brown tones, and reveals the delightful quality of this material.


Equipped with this sensitive skin, the building is organized in the form of a continuous ribbon, arranged around the central courtyard. All the programs are connected to this area on the ground floor. The upper floors enjoy a direct view onto the planted terraces, and especially the rooms in the R+1 class, which are directly connected. The “skyline” offered by the irregularity of the roof lines is quite variable and offers several views opening onto neighboring buildings and onto the public space. Thus, wherever one is standing in this establishment, it is easy to find one’s bearings, inside the junior high school but also outside in its specific relationship with the neighborhood.


The theme of the line present on all the façades through the seamed zinc roof extends outward to from a sunbreak in front of vertical circulations and the orchestra hall. This graphic quality, like a hatch mark, turns inward toward the facility and serves as a line unifying the different programs.


A motif printed on the glazed concrete surfaces of the corridors of the college plays the role of “epigram-graffiti.” This motif is also found on the walls separating the cafeteria area. Its welded black metal screens visually delimit the space and maintain the full depth of field of the entire volume. The orchestra hall, arranged in movable seating stands, is equipped with overhead light fixtures composed of thermo-lacquered black metal strips whose lines project their motifs throughout the concert hall. Facing the street, like a scratch, the glass façade is marked with yellow adhesive strips, which are echoed by the meatal graphic quality of the entrance to the junior high school.


Featured Projects
Latest Products
News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon
29 Nov 2022 News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon

Benton County Historical Society Corvallis Museum is a 19,000 square-foot museum in Corvallis, Orego... More

10 white kitchens showing smooth and radiant surfaces
28 Nov 2022 News
10 white kitchens showing smooth and radiant surfaces

Minimal, light and clean, white kitchens pose a popular choice amongst designers. From making tigh... More

MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh
28 Nov 2022 News
MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh

Part of a larger development scheme on a 170-acre brownfield site being transformed into a truly sus... More

Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO
28 Nov 2022 News
Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO

Based in Seoul, South Korea, the Kkonyo beauty salon is well known for its amusing and vibrant nail... More

CA N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades
27 Nov 2022 News
Ca N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades

In the neighborhood of Vila de Gràcia, Barcelona, CA N’Alegre by Bergnes de las Casas i... More

Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture
27 Nov 2022 News
Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture

Suspended between two California hills, the Suspension House by Fougeron Architecture involves the r... More

A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style
27 Nov 2022 News
A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style

A-nrd studio, based in London, designed a breezy Australian beach-inspired interior for Milk Beach S... More

Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building
27 Nov 2022 News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building

Meridian 105 Architecture unveil the adaptive reuse of a circa 1890s firehouse in the LoHi neighbour... More