Malta Penthouse

Malta Penthouse

Architect
Mizzi Studio

CVC Architecture
Location
Malta | View Map
Project Year
2014
Category
Apartments
Mizzi Studio

Malta Penthouse

Mizzi Studio as Architects

Neo-futurist, warm, sci-fi/space influenced fifth-floor 150sqm penthouse apartment located in Birkirkara, Malta with sweeping west facing views of Birkiraka Church leading up to Mdina

photo_credit Mizzi Studio
Mizzi Studio

Brief:  To Create a space that is intended to work as both a residence and as a design studio, depending on the need Major Challenge:  How to create one whole large open plan space feel all connected with no walls creating different functional zones with their own respective energy

photo_credit Mizzi Studio
Mizzi Studio

There are 2 main design features to the penthouse: The free-flowing Island and The Curved Bulkhead with its floating fireplace. There is a fluid dialogue between their composition within the flat, each piece naturally leading your eye to it’s neighbouring piece, and back and forth in a circular motion.

photo_credit Mizzi Studio
Mizzi Studio

The micro-concrete island seamlessly morphs out of the concrete floor, exposing a white resin flooring underside that accentuates its’ “lift off” moving on to the warmly back lit curved bulkhead that leads down to its integrated floating suspended fireplace.

photo_credit Mizzi Studio
Mizzi Studio

The original pre-stressed concrete roof planks were retained and left exposed to form the ceiling which has hints of warm rust spotting through creating an earthy warm deep and rich texture. The living room floor is split in line with the end of the curved bulkhead changing from micro concrete flooring to timber walnut carpeted with luxurious cream rugs.

photo_credit Mizzi Studio
Mizzi Studio

The general lighting uses white surface mounted track lights with industrial galvanised conduits. Bespoke glossy white rounded console tables and an original Mizzi “Awkward” dining table complement the free-flowing fixed interiors.

photo_credit Mizzi Studio
Mizzi Studio

Material Used:

1. Flooring-micro- concrete

2. Interior furniture- Awkward Table, Jonathan Mizzi @Mizzi Studio

photo_credit Mizzi Studio
Mizzi Studio
Share or Add Malta Penthouse to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Resa Bilbao
next project

Resa Bilbao

Student Housing
Bilbao, Spain - Build completed in 2020
View Project