Marlim Restauração Apartments

Marlim Restauração Apartments

Architect
Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa
Location
Rua da Restauração, Porto, Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Apartments

Housing
João Margalha

Marlim Restauração Apartments

Atelier d'Arquitectura Lopes da Costa as Architects

The Marlim Restauração building was a 19th century Porto bourgeois house. The rehabilitation project aimed to convert the pre-existent building into 7 apartments of different types, all enjoying the backyard’s generous garden space. The building quality and personality soon revealed the potential for its refurbishment and reuse, making it clear that it would have to be done with great respect and care.

photo_credit João Margalha
João Margalha
photo_credit João Margalha
João Margalha

The intervention aimed to provide the existing 4-storey building with better conditions of habitability, health and comfort, preserving its character, personality and memory. The majority of the building was maintained, refurbished and adapted to the functionalities introduced by the new programme and contemporary way of living. The demolitions consisted in some walls and interior openings. The entire wooden structure, the wooden floors, the roof and the stairs were maintained and refurbished, as far as possible. This also happened with the ornamental plaster ceilings, friezes, trims, skirting boards and frames. In some cases, the frames have been adapted or replaced by new ones of identical design, in order to meet the new housing requirements, namely safety and thermal and acoustic comfort. The intervention consisted essentially in the construction of new kitchens and new bathrooms. They were located as much as possible next to the staircase, in order to concentrate the vertical technical ducts and minimize intervention’s impact. It was a choice to take advantage of the garret to locate bedrooms with private bathrooms, illuminated and ventilated by skylights. This allowed to create two 2-storey apartments on the top of the building.
 

photo_credit João Margalha
João Margalha
photo_credit João Margalha
João Margalha

The whole was enriched by the requalification of the common backyard, endowed with a generous gardened area that has a good sun exposure. This area is divided by a longitudinal gravel path that leads to a covered living area, which has also been refurbished, opened to the garden and looking towards the beautiful building. The two existing camellia trees were kept and complemented with new ones and orange trees, as well as aromatic herbs, planted along the path. 

photo_credit João Margalha
João Margalha
photo_credit João Margalha
João Margalha

Read story in Português

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More