The Infinite Rise
Studio IKSHA

The Infinite Rise

earthscape studio as Architects

The site is located in the midst of the mountain ranges. It has a 180 degree view of the beautiful mountains with a deep valley in front. The site has natural rock bed and we as architects, do not want to disturb the natural landform present. Also, The site already had a 6m deep land cut when we visited for the first time. We used that landform to bring out the structure with view towards the valley. Also the site has more rocks with a slope difference on an average of 2 to 4 m deep throughout the site.

photo_credit Studio IKSHA
Studio IKSHA
photo_credit Studio IKSHA
Studio IKSHA
photo_credit Studio IKSHA
Studio IKSHA
photo_credit Studio IKSHA
Studio IKSHA
photo_credit Studio IKSHA
Studio IKSHA

The spaces are focused towards the valley with an open courtyard in the middle which helps in natural lighting and ventilation inside the building. The main character of the site is that, the wind flow is unbelievably heavy and it might make difficult for  the glass partition and heavy noise is created if it was exposed directly. The main challenge here is we wanted to have a great view but also do not want the direct wind flow. Hence proposed a gabion wall, where the rocks are placed according to the anthropometrical activities inside the spaces which gives a view towards the valley. All the rocks used in the gabion wall are collected from the site.

photo_credit Studio IKSHA
Studio IKSHA
photo_credit Studio IKSHA
Studio IKSHA
photo_credit Studio IKSHA
Studio IKSHA

There is always a difference between viewing directly and viewing indirectly at a sight. The indirect look always gives interesting factor and increase an urge to find out about the space. This is also a major factor for this gabion wall where we look through the series of mountains in various perspectives. The walls in between the spaces are poured earth wall where the mud used in the walls are from site which made us easier for the construction. The Floor finish is made of green oxide which helps in keeping the spaces inside cooler than the outside temperature. During summer, the place gets really hot, to avoid that, oxide flooring and open courtyard helps in maintaining cool temperature inside the spaces.

photo_credit Studio IKSHA
Studio IKSHA
photo_credit Studio IKSHA
Studio IKSHA
photo_credit Studio IKSHA
Studio IKSHA

The water body in between the room and the gabion wall helps in reducing the hot air temperature when it travels from outside to the inside.  The wood which are used throughout the building are all collected from the scrap and reused to doors, bar table, arm chairs, bar stool and kitchen cabinets. Infinity Pool was designed which gives an amazing experience to swim with a valley mountain view in the opposite. The natural landform of the site is not disturbed and the building is camouflaged with the surrounding which helps in experiencing the nature. The materials used in the building meets the maximum level of sustainability. This building acts as a connecting bridge between the human and the nature.

Caption
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More

Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic
23 Feb 2024 News
Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic

Designed by Prague-based architectural studio ADR, Bučina Cottage is a contemporary residence for th... More

Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house
22 Feb 2024 News
Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house

International architectural practice Herzog & de Meuron has completed SIP Main Campus, a large-s... More

10 public buildings that rely on natural ventilation
22 Feb 2024 Specification
10 public buildings that rely on natural ventilation

The climate emergency necessitates an approach to architecture that looks at all aspects of a buildi... More

Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona
20 Feb 2024 News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona

Barcelona-based architecture and urbanism firm JPAM has completed a student residence in the 22@ dis... More

25 best natural wood facade cladding manufacturers
19 Feb 2024 Specification
25 best natural wood facade cladding manufacturers

Exterior wood facade cladding is a textured, natural material that makes a strong aesthetic statemen... More

Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification
16 Feb 2024 News
Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification

Paris-based Studio Razavi Architecture has completed 93 Petit, a residential apartment building in t... More