Meadow House, Essex

Meadow House, Essex

Architect
ström architects
Location
Essex, UK | View Map
Category
Private Houses
ström architects Meadow House, Essex

Meadow House, Essex

ström architects as Architects

Meadow House is a replacement house in a rural village in Essex.

 

The beautiful site sits at the edge of the village, and has an open parkland feel.  Our approach was to ensure that we placed great emphasis on the landscape so the house and site were considered as one.

 

To re-organise the site, our proposals insert a series of walls which respond to the physical site features. A wall starting near the access point to the site delineates the entrance, and with another wall perpendicular to the first, an entrance court is defined. A third wall on a south-west to north-east axis defines an area facing south-west for living and another for sleeping that faces south east to catch the morning light. A final fourth wall defines an area to be used as kitchen garden and where the ancillary building containing the study and gym is located. Together the walls form a pin-wheel arrangement of space. The entrance and access point to the different areas are at the centre and at the pivot point of the plan arrangement.

 

Four different pavilions, each with its own function, occupy the four different corners of the pin-wheel plan.

 

To the north-east is the detached garage volume, also containing plant, utility and storage. These utilitarian functions are placed in the most public part of the site, ensuring that upon entering the plot, visitors are held at a slight remove from the more private family areas.

To the south-east is the gym/ office. This volume is located in a walled garden. This is the higher part of the site, allowing the walled garden to be set into the ground to reduce visual impact. 

 

To the south-west is the bedroom wing - it faces south-east to capture the morning light. The master bedroom is at the end, allowing the best views out over the landscape.

The final volume contains the social areas: kitchen, dining and living room. By locating all other functions in the other volumes, this pavilion can be very clean in its architecture, achieving an elegant and distinct appearance.

 

By continuing the external walls we create a series of walled gardens, each with its own identity and purpose, and creating visual continuity out into the gardens.

 

In the centre of the pin-wheel plan sits the primary access and circulation space. This is pulled up vertically to form another floor in the centre of the plan, accommodating a more formal sitting room, benefiting from elevated views of the site and surrounding countryside.

 

The over-sailing roofs are strong features of the house, helping to define spaces, frame views and provide texture and material warmth. The timber soffit will run from inside to the outside, strengthening the appearance of the roof as a singular plane, and ensuring a link between internal and external environments.

 

With stone walls that extend from being part of the house, to becoming part of the landscape, and with ground and roof planes that do similarly, we ensure that the house is grounded to the wide, open site.

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More