Medhurst Cellar Door (and Winery)

Medhurst Cellar Door (and Winery)

Architect
Folk Architects
Location
Gruyere, Coldstream, Yarra Valley Region, Victoria, Australia
Project Year
2019
Category
Wineries
Peter Bennetts
Product Spec Sheet

ElementBrand
100mm Insulated Roof PanelsKingspan Insulated Panels
Pigmented Insitu Concrete Concrete Colour Systems (CCS)
Heat Reflective Grey Polycarbonate CladdingDanpal
Green RoofFytogreen
Precast Cocrete Wall PanelsSouthern Precast
Spotted GumTimberwood Panels

Product Spec Sheet
100mm Insulated Roof Panels
Pigmented Insitu Concrete
Heat Reflective Grey Polycarbonate Cladding
by Danpal
Green Roof
Precast Cocrete Wall Panels
Spotted Gum

Medhurst Winery + Cellar Door

Folk Architects as Architects

CELLAR DOOR

Medhurst Wines is a bespoke family run winery in Victoria’s Yarra Valley. The Cellar Door is an extension to an existing building that seeks to expandthe tasting experience and address the site in a broader context. The brief focused on immersing visitors in the Medhurst Wine experience whilst providing a clear connection with the surrounding landscape, vines and wine production facilities.

 

Through master planning, site analysis and extensive consultation with the client, it was established that a linear extension to the existing building was an effective intervention. Lengthening the building form, grounds the Cellar Door within the landscape by accentuating the contours of the site.

 

The design of the building uses the same construction technique as the existing structure and continues this in the form of a linear extrusion to the east, with a subtle curve to frame the tasting space. Steel and timber clad blade walls guide visitors through a series of landscaped entry areas, providing a spatial hierarchy whilst framing key views to the surrounding context. The formal language of the buildings volumes also links the cellar door with the winery that sits adjacent.

 

The interior employs a raw and natural palette of materials chosen to accentuate the sights and smells associated with wine making. A 12meter long off form concrete bench, textured timber wall linings and raw steel detailing compliment the tasting experience and reference the surrounding Australian bush.

 

Located in a sensitive bushfire zone,an emphasis on durability and sustainability was paramount. The building adopts a reduced material pallet of oxidised steel, local fire resistant timbers and high performance glass. An extensive roof eave is designed to maximise sunlight during the winter months whilst providing full shade during the summer months, adopting passive principals to reduce mechanical heating and cooling.


WINERY :
A 250 tonne wine making facility sits adjacent to the cellar door. The design is intended to enable public engagement with the winemaking process.
A meandering path leads patrons from wine tasting, through a series of landscaped spaces, to views of the production area and vines beyond.


The building is embedded into a north facing slope, and defined by a series of horizontal elements that follow the contours of the site. Nestled quietly into the existing hill to reduce its visual impact on the landscape, and the building accentuates its natural setting by framing views to the surrounding Warramate forest.

 

The programmatic requirements, orientation, and restrained materials palette were thoroughly considered in order to reduce the building’s energy use, ongoing maintenance and provide a sustainable outcome.

 

A landscaped green roof over the subterranean barrel store provides both a raised terrace with views to the surrounding vines and thermal insulation for the stored wine below, reducing the requirement for mechanical cooling.

 

Similarly, the heat reflective, polycarbonate cladding to the northern facade of the winemaking area replaces artificial lighting with filtered natural sunlight. At night the wall becomes translucent, revealing the profile of the wine making equipment within.

 

The building is low maintenance, optimising natural light and relying on minimal mechanical cooling. The roof collects approximately 500,000 litres of rainwater every year, all of which is filtered and used in the wine-production process.

Campus Dornbirn
next project

Campus Dornbirn

Offices
Dornbirn, Austria - Build completed in 2010
View Project