Mega Foodwalk

Mega Foodwalk

Architect
FOS - FOUNDRY OF SPACE
Location
Samutprakana, Thailand | View Map
Project Year
2018
Category
Shopping Centres
Rungkit Charoenwat

Mega Foodwalk

FOS - FOUNDRY OF SPACE as Architects

‘Reconnecting Urban Life with Nature Through A Flowing Shopping Experience’

The sheer size of Megabangna shopping complex is as large as a small town. Its central building is perceived as a downtown, whereas Foodwalk zone on the east wing is portrayed as countryside with more green areas and canals. The new extension of retail zone located on the eastern periphery beyond the existing zone could then be conceptualized as a ‘Valley’, one of the most pleasant natural topography in which its intimate central space is enclosed by continuous frontage of lushly mountains.


The architectural concept of the new extension, ‘The Valley’, therefore derives from the geographic character of its metaphor. To create similar atmosphere to a natural valley, the layout of the new open-air mall is composed around a central courtyard space, in which a sunken plaza with an amphitheatre down below acts as a customers’ main social space for gathering and holding all kinds of events.


Continuing from the sunken plaza on the bottom level, the sloping green area in the middle of the layout, called ‘the Hill’, gently ascends to connect smoothly with the existing Mega Plaza on level 1. The Hill is intended to be a relaxing space where people can fully immerse themselves into the lush landscape with water features and outdoor furniture. By embedding a lush greenery into the open-air courtyard and throughout the building, the project becomes a hybrid of a market place and a public park where social interactions are more encouraged among people.


Simultaneously, network of walkways along shopfronts on every level is connected to the existing corridor and a new car parking building via link bridges and covered walkway in order to complete a seamless circulation system between the two phases without dead end.


Moreover, the idea of transforming natural environment into a unique shopping experience is synthesized through its spatial organization and various architectural elements. A series of minimum 1:15 sloping walkways are positioned continuously, descending gently down from upper to lower levels, to create a similar experience of ‘hillwalk’. It effectively results in not only increased salable areas on the lower floor but also an infinite loop of spiral circulation, circling endlessly on all four levels.

Project Credits
Structural Engineer
Construction Manager
Landscape Designer
PIA
Interior Designer
Product Spec Sheet

ElementBrand
Aluminum Composite Panel Alucobond
TilesCASAROCCA
Elevators & EscalatorsOtis
Paints & CoatingsTOA
Product Spec Sheet
Aluminum Composite Panel
Tiles
Elevators & Escalators
by Otis
Paints & Coatings
by TOA
Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More