Divergence House

Divergence House

Architect
FOS - FOUNDRY OF SPACE
Location
Bangkok, Thailand
Project Year
2014
Category
Private Houses
TeerawatWinyarat
Product Spec Sheet
RoleBrands
SuppliersC and P Lighting Co., Ltd.
SuppliersHinSaengNakorn
SuppliersLamptitude
ManufacturersSofka
SuppliersWestern Decor Corporation Co., Ltd

Divergence House

FOS - FOUNDRY OF SPACE as Architects

Situated inside an existing lush garden in the middle of one of Bangkok's expatriate areas, Divergence House emerges from the intentionof preserving as many existing trees as possible within the site. Therefore the question of this project is not so much about how to design a house being seen explicitly from outside, but rather about how to seamlessly converge the internal spaces with the natural setting in a way that it still captivates a sense of domestic atmosphere.


In order to fuse the internal spaces of the house with the space of the current setting, the concept of permeabilityis derived as a fundamental design strategy. All the programmesare strategically diverged from one another and positioned precisely between the trees. Their locations depend on the level of privacy and internalconnectivity. For instance, a foyer and a living space are located at the front. A dining room and a swimming pool with fiber-optic lighting effect are at the secluded zone while all bedrooms are on the upper level.


To complete the whole spatial organizationof the house, the system of meandering circulatory elements is implanted in order to link all the main functions together. The circulation system alsoplays a strategic role in leading its residents to traverse in-between spaces, in which the spatial ambiguitybetween inside and outside emerges. As a consequence of this strategy, series of voids, shaped irregularly by the bridging passageways, pierce the lower and upper floors of the house and vertically link the space up from the earth through the middle of the house to the sky, allowing the existing big trees to live on alongside their inhabitants.


Seasonal low flood within the site also plays a part in conceptualisingthe physicality of the house. The ground floor is raised up slightly above the land in order to escape the flood and leave a clear channel underneath the building for natural ventilation. The column bases, the physical connection between the house and the earth, are treated as a gentle touch of stilt-like interlacing aerial roots of mangroves in the wetland. In order to intensify a feeling of being closer to the existing natural setting, a floating lawn is laid down inside the courtyard space on the upper floor, in which it visually connects with a big tree that penetrates up from the earth through the diamond-shaped void.


In terms of materiality, the idea of ‘camouflage’ is implemented throughout the entire surfaces of the house. Reused timber preserved from the old wooden house that was formerly located on the site is utilised as a flooring material and vertical louvres of internal walls on the ground floor.The exterior wall finish is also in line with the same character by playing with the shadows of the trees, in which it is finished with randomly polished dark grey cement. In order to reflect the texture and colourof a natural pond generally found in nature, a specific typeof green volcanic stone which absorbs water and produces vibrant colours is chosen for the pool surface.

Herengracht
next project

Herengracht

Art Galleries
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2013
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter