Mews house

Mews house

Architect
Play Associates
Location
London, United Kingdom
Project Year
2015
Category
Private Houses

Mews house

Play Associates as Architects

A playful design approach balanced against crisp architectural detail


The challenge was to retain the charm of a traditional three storey mews house built in 1870, but to createsomething that felt very light, spacious and open. An unexpected sense ofgallery expanse feeling behind a conventional mews facade. We managed this byfitting very large skylights along the rear roof. One is two and a half meters long and‘frameless’ so when you look up it almost appears to be open and forms part of atriple height light well that has a level of walk on glass. We also made the ground floor ceiling heights three meters tall and fitted a sweeping open stair case with anothersky light above it, all of which add to the natural light. All the internal doors were all full height and ‘frameless’ on‘soss’ hinges.


On the ground floor there is a kitchen with marble splashback and a breakfast bar with stools for casual dining while there is a separate dining area for more formal dinners.The kitchen was designed by Play and made in our joiner’s workshop. It includes a subtle scored line detail which runs through the glass floor above the kitchen and into the study joinery. This isn’t immediately obvious but is a great talking point when friends come round.


The open plan continues with the living room where we installed aremote controlled projector screen, hidden in the ceiling in the living area, instead of a having a permanent television dominating the space and creating a black hole void which would spoil the calm aesthetics. There is also a separate utility room and WC on this floor. The sweeping staircase was also designed by Play. We wanted it to be sculptural and stunning without dominating the space. It looks beautiful when the natural light shines through it and also in the evening when lit from underneath.


The first floor has two guest bedrooms a bathroom that we used micro cement in,which created a very interesting texture and a variation in effect between natural daylight and when lit in the evening. There is also a study on the first floor which has a glass floor section which was purposely fitted directly beneath the 2.5M long skylight to floodthe kitchen and rear part of the ground floor of the house with light. Like the skylight above it in the master bedroom, it was also frameless, which creates a very dramatic effect both when walking on it and looking up which feels like the whole space is open the elements.


The top floor houses a very light filled master bedroom where we created a pattern to laser cut white washed timber panels around the master bed. There is an ensuite bathroom on the top floor too.


The material palette throughout is honest, neutral and textured. We kept the exposed internal brick walls (painted a white-grey), white washed all thetimber, fitted a bespoke kitchen the same colour as the walls (Farrow +Ball ‘Ammonite’),fitted linen curtains and blinds throughout. Against this palette we installedlarge striking artworks from Anne Hardy, Marilyn Minter, Edward Burtnynsky, AndyWarhol, Mark Quinn, Tanya Ling, David Dowton and Sergio de Castro, throughout the house.


We used a lot of mirror to reflect light and bring light to certain darker areas and we softened the effect of this by ‘eglomise’ antique mirror.


The build project took 9 months. Being in a cul-de-sac mews it was verychallenging getting all the glass to site without a crane. To get the skylightsup, we installed by hand which took about 15 brave guys on a cold, windy and hairraising day in November but it was worth it in the end !


Share or Add Mews house to your Collections
Project team
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ACCORDIONMakers With AgendasAccordion
SILO | Pendant lampZeroSILO
Product Spec Sheet
SILO | Pendant lamp
SILO by Zero
Astrup Fearnley Museum of Modern Art
next project

Astrup Fearnley Museum of Modern Art

Art Galleries, Exhibitions and Museums
Oslo, Norway - Build completed in 2012
View Project