Mira Apartment

Mira Apartment

Architect
Superlimão
Location
São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2018
Category
Apartments
Maíra Acayaba
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TV room SofaBel Colore
Bench and tableEstúdio Paulo Alves
Chairs Dining Roomestudiobola
Double bed headboardFabia Escobar
Bedroom Office chairsFernando Jaeger
Light DesignLD Arti

Product Spec Sheet
TV room Sofa
Bench and table
Chairs Dining Room
Double bed headboard
Bedroom Office chairs
Light Design
by LD Arti

Mira Apartment

Superlimão as Architects

The idea for this project located at the Mira Building in São Paulo was to create a contemporary atmosphere and at the same time a place with a ‘home feeling’ with the chosen finishes, materials and furnitur. Delivered on the slab, the Apartment should have three suites, office, living room integrated to the living room and kitchen, home theater, laundry and a generous pantry.


Developed to host a couple with two children and their cats, the spaces were designed to meet the different needs of this family. The office was well thought out, since the clients usually work at home. For the tv room, it was designed by the studio a comfortable sofa to accommodate the whole family and the kitchen was opened to the living room. For the cats, a coffee table has beeen tought to serve as hammock. The couple asked for a space to leave the shoes in the hall, therefore was drawn a wooden bench with a shelf under the seat: a place to sit to take the shoes off.


The design was based in four elements: cement, wood, brick and an extensive palette of colors. Burnt cement spreads in the apartment across the floor and takes the form of a concrete counter that runs through the entire room up to the home theater. The wood was used in the lining of the social area and on the floor of the home theater. The brick, already present in the façade of the building, was brought inside and placed on the wall of the dining room. More than 35 colors were used, applied to walls, ceilings, doors, carpentry and fixtures. In the layout, the position of the entrance door has been changed to take advantage of the wall of the living room: a concrete bench runs from the livingroom to the TV room, which serves as support for ornaments and pictures, in addition it houses a closet below it.


The covering of the floor at the kitchen, a porcelain tile delivered by the construction company, was replaced by the burnt cement floor to further enhance the integration between the dining room and the kitchen. A hydraulic tile area was drawn around the island of the stove, ranging from four shades of green and blue. The barbecue was dismantled and turned into a space to make pizza. The sink and the barbecue pit were kept and covered by a stone bench. This project’s lighting priorizes solutions of indirect lighting, through led in the shelves and crown molding, and spot lighting with the use of lamps. The landscaping is practical and functional: pots were arranged with fruit trees and a small vegetable garden.

Read story in Português

Featured Projects
Latest Products
News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More