Miradouro Residential Condominium
Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura

Miradouro Residential Condominium

Castanheira & Bastai as Architects

The site commands an expansive view over the valley of the river Douro as it curves through Freixo. It is literally, a scenic vantage point. The views extend far beyond the astonishing, immediate, and captivating landscape of the river and the villages. They reach beyond, to the hills and the mountain ranges.

Above a gently sloping platform two buildings appear. On the South-side, and facing the river Douro, is the four-storey building which accommodates the larger apartments. On the North-side, at a higher level, is the seven-storey building, accommodating a variety of apartment types.

photo_credit Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
photo_credit Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura

The aim of the outline design was to ensure that every dwelling would have a view of the landscape, and, an equally privileged sunny aspect. The common spaces shared by the apartments are south facing and, enjoying large verandas and in some cases ample terraces, they encourage outdoor living.

The interior and the exterior meet at glazed facades, but have a controllable shading system to guarantee comfort and low energy consumption in the air-conditioning of the indoor environment. The entrances into the two buildings, and their four separate vertical access points, are from the external platform, which is on two levels relating to the slope of the ground.

photo_credit Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
photo_credit Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura

This shared and landscaped external space, allows for circulation between the buildings, and for use by the residents, being safe for both children and adults, while it also provides access to the other common areas of the Condominium. Taking advantage of the site’s natural fall in level, and in keeping the strategic siting of the buildings, all the common rooms are located on the top floor of the tallest building.

This includes the Condominium Room, which is intended for various uses, beyond the standard formal use of management of the Condominium. Birthdays, little parties and play activities can happen in this space, given the safety that the condominium provides.

photo_credit Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
photo_credit Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura

A Gym gives the Residents the opportunity for sport and fitness activities, which may also extend outdoors. The apartment types vary from two to four bedrooms. Generous Living Rooms, connecting directly with the Kitchen and Laundry contrast with the private areas of Bedrooms and Bathrooms. A visitors’ W.C. in the Entrance Hall, gives privacy. The essential car-parking and storage areas for the apartments are located on two basement levels. Plant rooms and other common areas are also located in the basement.

All the air-conditioning and ventilation equipment, together with environmentally sustainable solar panels for domestic water heating, are located at roof level, and are visually screened from view from the apartments.

photo_credit Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
photo_credit Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura

The structure is reinforced concrete. The external wall is render over thermal/acoustic insulation, which in turn is supplemented by internal insulation, which ensures a very high level of insulation and energy performance. The windows have thermally broken aluminium frames and double glazing with high acoustic and thermal resistance. 

The screen walls between verandas and terraces are in concrete, finished with thermal render, and the balustrades are stainless steel, in order to create transparency and to allow the landscape to be enjoyed from inside. The common spaces, the Entrances, Halls and Stairways, are clad in stone and timber.

photo_credit Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
photo_credit Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura

The interiors are characterised by timber flooring throughout, with the exception of the Kitchen, Laundry, and Bathroom areas, where stone is used. The walls are generally painted, but as with the flooring, in the Kitchen, Laundries, and Bathrooms the wall finish is stone. The ceilings are painted. Doors, wardrobes, and internal panelling are in Oak in its natural colour.

Shared outdoor areas have been designed to be safely enjoyed by everyone and also for minimum maintenance, to prevent future problems for the Condominium Management and the Residents.

photo_credit Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
photo_credit Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura
Fernando Guerra - FG+SG | Fotografias de Arquitectura

Team:
Office: CC&CB, Architects, Lda.
Architects: Carlos Castanheira
Project Coordinator: Gil Lima, Luís Trigueiros Reis
Project Team: Francisco Zamith, Fernanda Sá, João Figueiredo, Ricardo Fernandes, Sara Cabral, Diana Velho, Filipa Guedes, Elisabete Queirós, Filipe Mota, Nuno Rodrigues, Jorge Pinheiro, Catarina Araújo, Mariana Mendes, Joana Rocha
3D / renders: Germano Vieira, Sara Noronha, Digisource, LT Studio
Structure: Paulo Fidalgo, HDP – Gabinete de serviços e Projectos de Engenharia Lda.
Mechanical Installations: Pedro Coelho Lima, Coelho Lima Engenharia Lda.
Electricity: Fernando Ferreira, Daniel Moreira, Gatengel – Projectos de engenharia, Lda.
Fire Safety: Pedro da Costa, Gatengel - Projectos de engenharia, Lda.
Hydraulics: Pedro Nunes, Diâmetro e Cálculo – Engenharia Lda., Noraqua
Construction company: Ferreira Build Power
Photography: Fernando Guerra, FG+SG I Fotografias de Arquitectura

Caption
Caption
Caption

Read story in Português

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More

25 best bathroom and kitchen tap manufacturers
17 Jul 2024 Specification
25 best bathroom and kitchen tap manufacturers

Sanitary ware caters to the functional needs of both bathrooms and kitchens. Taps, mixers, and fauce... More

CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form
16 Jul 2024 News
CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form

Danish architecture and design studio CEBRA has transformed a former steam mill site in the small Da... More

Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME
15 Jul 2024 News
Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME

KME Germany GmbH & Co. KG featured in Archello’s list of the 25 best metal cladding manufa... More

Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature
12 Jul 2024 News
Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature

In 2017, Mexico City-based Tatiana Bilbao Estudio was invited to design a building that should resem... More

Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios
12 Jul 2024 News
Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios

Visitors to the website of British architecture practice Feilden Clegg Bradley Studios (FCB Studios)... More