Miral headquarters

Miral headquarters

Architect
GAJ | Godwin Austen Johnson
Location
Abu Dhabi, UAE | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Chris Goldstraw
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringDIASEN
Dekocrete
Raw concrete finish Armourcoat Surface Finishes
WindowsKaprel
Interior lightingNGA - No Grey Area
Brick slipsSTONEWRAP

Product Spec Sheet
Flooring
Dekocrete by DIASEN
Raw concrete finish
Windows
by Kaprel
Interior lighting
Brick slips

Miral headquarters

GAJ | Godwin Austen Johnson as Architects

The narrative of the new Miral headquarters in Abu Dhabi is undeniably employee-centric. It explores a progressive work environment beyond the norm. Unconventional spaces that support new-age work systems interspersed with elements of fun form the crux of this design. It is essentially a space where work and fun converge and boundaries are erased. This is the office space of today - focused on creating an inspiring and efficient environment where employees enjoy the space they are in which in turn leads to greater productivity. 

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

A first for the region, the indoor slide, which runs from the first floor to the ground floor, adds a sense of playfulness to the workplace. The thrill we experienced as children catapulting down the slides at the playground has been recreated in the workplace to boost employee creativity and productivity and create opportunities for socialisation.

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

Another dominant design feature is the open red staircase. This industrial looking staircase sits on a raised concrete plinth which also serves as informal seating and acts as a social connection between the two levels. The rawness of the red oxide metal and the concrete is balanced by the colours of the soft seating.

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

Spread over two floors the new office is fluid and flexible with open workspace concepts, engaging spaces and collaboration nodes. The raised access flooring system with ceiling voids has been designed to house the building infrastructure to ensure the space stays flexible for potential future changes.

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

With more companies recognising the need to provide a balanced workplace the Zen rooms is a key space for Miral. It offers a private area away from noise and distraction where employees can go for a brief period of reflection and to reset.

Dining is more than just an eating space. It is a space where people can conduct virtual meetings, play pool or simply enjoy a cup of coffee. A long communal table supported at one end by a suspended metal frame and tiered seating highlights a play of different levels.

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

The seating has its own language with tiered seating which highlights the play of different levels. Single and double seater booths are equipped with AV connections to allow for virtual meetings with a giant projector screen installed at one end to allow the area to be quickly converted into a presentation zone.

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

Continuing the industrial theme greyscale has been used as the basic palette punctuated by vibrant splashes of colour – most notably the bright yellow individual booths that are cleverly recessed into the interior walls. The stark neutral tones of the raw concrete is interspersed with black metal and warm wood accents. Throughout, the design is characterised by an unconventional selection of materials, finishes and furniture to create unique spaces for a distinctive spatial perception.

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

Double height space with patterned skylights allow light to filter through for an eye-catching play of light and shadow further adding to the space dynamics. Light walls have been created with faux plants to introduce an element of nature within.

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw
photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

Material Used :
Facade cladding:  
Material - Brick slips
Supplier / Manufacturer- STONE WRAP 

Flooring:   
Material - Dekocrete      
Service Contractor: Duphill Technical 
Supplier: Diasen Italy

Carpets
Material - Carpet Tiles
Supplier-OFIS, Al Gurg Office Furniture L.L.C 

Windows: 
Material :Technal system  and  Kaprel systems
Installer- Inventure and Kaprel

Roofing:  
Material - Combo roofs by BASF
Subcontractors- Regions 

Fit Out:
ISG     

Interior walls:
Raw concrete finish from Armourcoat
            
Interior lighting: 
Material – EASI light and Stretch Ceilings 
Subcontractor Easi lights and NGA

Indoor Slide:
Stainless steel indoor slide by HPS Play Company

Share or Add Miral headquarters to your Collections
Project Credits
Hot Stone Fitzrovia
next project

Hot Stone Fitzrovia

Restaurants
London, UK - Build completed in 2021
View Project