The SPACE at Dubai College

The SPACE at Dubai College

Architect
GAJ | Godwin Austen Johnson
Location
Dubai, United Arab Emirates | View Map
Project Year
2022
Category
Universities
Chris Goldstraw
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringJunckers
Sports FlooringMapei
FlooringEcore Commercial Flooring
Interior lightingFagerhult
Gym equipmentMeFitPro
Gym equipmentYounix

Product Spec Sheet
Flooring
Sports Flooring
by Mapei
Interior lighting
Gym equipment
Gym equipment
by Younix

The SPACE at Dubai College

GAJ | Godwin Austen Johnson as Architects

The SPACE (Sports and Performing Arts Centre of Excellence) is the most ambitious project of the planned upgrade of the school to date. It is located on a condensed part of the site at the back of the campus and required the demolition of the existing swimming pool and sports hall to free up valuable land for the new 5,500sqm development.

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

From the outset the 900sqm multi-purpose gym with indoor running track was designed to be a central hub within the SPACE and it occupies most of the ground floor. It is supplemented by a number of flexible student spaces to foster a relationship between the physical movement and the science behind it allowing teachers to combine the practical with the theory.

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

Also on the ground floor is a new swimming facility which can be directly accessed from the outside without the need to go through the sports hall. It includes a 300-seat spectator viewing area, electronic touch timing system making it ideal for galas and other water sports events.

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

On the first floor the 1,100sqm sports hall is designed for two basketball and two netball courts with retractable bleacher style seating for around 500 spectators.

The size of the sports hall and its unique layout with a show court running in the opposite direction to the second court and a dividing curtain allows the school the flexibility and capacity to increase the number of activities and to be able to host large tournaments.

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

The performing arts was also a key consideration for the SPACE with the creation of a black box drama performance space with seating for 140, drama rooms, music classrooms as well as music practice areas.

A rooftop MUGA court and student café have also been incorporated as well as a unique hall of fame showcasing the achievements of the school. 

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

Flooring

We chose two different specialist suppliers for the flooring. For the gym area it was vital to select flooring that was going to be high-traction and slip-resistant and be able to absorb moderate levels of impact.

The key consideration for the sports hall was the flooring had to be capable of bearing loads from retractable seating and other specialist equipment without sustaining damage.  The solid hardwood we specified needed to be durable and easy to maintain and, most importantly, it had to provide the ergonomic support for students to enable optimal performance. 

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

Lighting

Lighting a multi-use facility such as The SPACE required a lighting system that could be used for the various different requirement of the whole area and mimic natural daylight as much as possible.  The lighting installation had a basic requirement to provide a sufficient amount of light to allow gym users, swimmers or those playing on the courts to be able to perform efficiently and safely. It also needed to be specific for the needs of the theatre and drama studios with placement key to avoiding glare.

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

Layout

With space at a premium the design team had a challenging footprint to work with and so prioritising how the space would be used was crucial. The aim was to create more facilities and space to accommodate a greater range of activities and make it easier for timetabling. The team also had to consider the flow in and around the sports facilities and, while the areas of The SPACE are designed to work harmoniously, they also needed to be zoned for different events.

photo_credit Chris Goldstraw
Chris Goldstraw

Team:
Architect: Godwin Austen Johnson
Photographer: Chris Goldstraw
Contractor: Al Tayer Stocks

Material Used:
1. Flooring: Ecore Flooring and Junckers Flooring
2. Interior lighting: Fagerhult Lighting
3. Gym equipment: MeFitPro and Younix
4. Sports Flooring: Mapei

Read story in FrançaisEspañolItalianoPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree
8 Dec 2022 News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree

In the City of Oaxaca, this project by Espacio 8 Arquitectura sees the transformation of a delipidat... More

Manitoba Beach House by Cibinel Architecture
8 Dec 2022 News
Manitoba Beach House by Cibinel Architecture

Under the changing waterscapes and prairie skies of Victoria Beach, Manitoba, this 2,000-square-foot... More

Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More