Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Montes House

Montes House

Architect
57STUDIO
Location
Coelemu, Chile
Project Year
2006
Category
Private Houses
Guy Wenborne and Maurizio Angelini (57STUDIO)

Montes House

57STUDIO as Architects

The assignment consisted of projecting a country house for the rest of a family in the middle of nature. The site is part of an extensive park shared by a group of constructions, among which emphasizes a chapel projected by 57STUDIO (El Roble Chapel). The remainder consists of a sequence of family houses and winery cellars constructed with thick walls and extensive surfaces of clay tiles roofs. We wanted to incorporate the new house to the system of existing constructions without unbalancing the subtle prominence of the chapel.


Taking advantage of irregular topography by using different levels is a prominent characteristic in the operation of wine cellars in the wine making process, and also in the relation between houses and their patios, views and pathways that define the landscape. Continuing this premise, the new program is developed in three half-levels that are accommodated according to the slope of the land. The dorms area is in the highest point looking overhead onto the living and dining rooms through an interior runner. This difference entails a higher ceiling in the public zones, from where there are exterior views through a glazed gallery. The intermediate level, composed by the kitchen and service room, is illuminated by small windows to take control of the sun. The interior space itself has an intimate relation with the roof solution, accompanying the floor changes that occur in the interior, just like in the other constructions.


The use of the traditional constructive materials gives spaces a singular atmosphere of habitability and coziness that we wanted to reply in the new construction. The craft work of wood carpentries gave us the possibility to recover the constructive design experience of old times, where the opportunities of creation open possibilities to the classical tectonic exercise. In the perimeter walls, the bricks were arranged in their wide side permitting greater thermal isolation. The local stone, used in bases and exterior pavements, its incorporated it in the interior as a contribution to the intention of surrounding closeness.


Share or Add Montes House to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Elm Tree Place
next project

Elm Tree Place

Private Houses
Carlton, Melbourne, Australia - Build completed in 2019
View Project