Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Mozilla German Headquarter

Mozilla German Headquarter

Architect
de Winder Architekten
Location
Berlin, Germany | View Map
Project Year
2018
Category
Offices
Mark Seelen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LoungesesselJess Design
Floor finishing - Forbo MarmoleumForbo Flooring Systems
Carpet tiles - ComposureInterface
Work benches - M-Pur Table, Stacking tables - DelgadoKusch+Co
Giroflex 313, fabric for upholsteryGiroflex
Open Office chairs - Embody ChairHerman Miller

Product Spec Sheet
Loungesessel
Floor finishing - Forbo Marmoleum
Carpet tiles - Composure
Work benches - M-Pur Table, Stacking tables - Delgado
Giroflex 313, fabric for upholstery
Open Office chairs - Embody Chair

Mozilla German Headquarter

de Winder Architekten as Architects

Mozilla, the California-based international software company, engaged de Winder in 2017 to design new offices for its German headquarters in an old factory building on the banks of the Spree River in Berlin. A two-storey office environment that includes open spaces and temporary work places; a variety of differently-sized meeting and video conference rooms; an event space; and a spacious break room with a gaming area was created to meet the requirements of everyday work.

 

The completely black finishes of the entrance zone on the fourth floor are intended to enable the visitor to mentally “reset” before entering the office. This zone opens into the official reception area, with its custom counter, waiting lobby and a temporary work space. All other spatial uses are accessed from here. This floor accommodates five open spaces as well as the phone booths and video conference rooms for employees’ international communications, which are a consistent feature of the company’s day-to-day work. A substantial staircase connects the space with the third floor, where two additional, small open spaces with a video conference room, the employee kitchen, the event space and additional areas for collaboration with the external Mozilla community are located.

 

The open spaces on both floors were placed along the north facade overlooking the Spree River and receive direct daylight. The phone booths and videoconference rooms do not require daylight. They were primarily placed in the interior of office areas. The understated, off-white composition of the workplace areas, with their wood wool ceiling cladding, is complemented by vertical, rotatable wood-textured lamella. The wooden lamella act as space dividers and their surface structure makes them acoustically effective when closed. A blue-lined face-to-face box in the open space contains 2 two-person cabins and offers an opportunity for withdrawal or confidential conversations. The floors, walls and ceilings of the glazed phone booths and video conference rooms were clad in sound absorbing carpet. Together with their curtains and cushion covers, each one forms a colour entity based on an HTML colour code.

 

The expansive break room on the third floor offers an exceptional view of the Spree and surrounding cityscape. Here the ambience is determined by wood-clad, black steel frames, pendant light fixtures with wooden sockets and upholstered furniture in warm colours. The high-technology event space, which accommodates various use scenarios, is immediately adjacent to the break room. This 130 m2multifunctional room can be divided into three smaller rooms by means of sliding panels and serves as a conference room for lectures, workshops, meetings or presentations. Thanks to its multimedia technology, a differentiated lighting concept and appropriate furnishing, it also meets every requirement for live network broadcasts and video conferences. An attached, glass-fronted, control room serves as a control centre. Conceived as a white cube, the entire space can be blacked out to ensure optimal conditions for live streaming. The space is wrapped by a 2.75 m-high white wall assembly that accommodates technical installations for the lighting and media technology and provides storage space for movable furniture. The white surfaces of gleaming, matte and acoustically effective wall panels, which can also be used as whiteboards, generate a cool technoid atmosphere.

 

In 2018 the office was expanded with additional space on the 6th floorwhile continuing thedesign language of the working environment. Open space with common areas as well as meeting- and videocall-rooms and telephone booths were designed at the new floor. The office landscape was supplemented by a gaming area with table tennis table and soccer table as well as a mobile station for repairing bikes. The centrepiece of this new office space is the spaciousskylounge with a breathtaking view over the city.

 

So, the close coordination process with Mozilla resulted in a modern, custom designed work environment that meets the community’s specific requirements.

 

Material Used :

1. Herman Miller – Open Office chairs -EmbodyChair
2. Kusch & Co. – Work benches - M-Pur Table
3. Kusch & Co. - stacking tables - Delgado
4. Siteco – Lighting open office - PL Linear
5. Stoolseventroom - Giroflex 313, fabric for upholstery - Kvadrat Steelcut Trio 2
6. Loungesessel - Jess Design
7. Floor finishing - Forbo Marmoleum
8. Interface – carpettiles - Composure
9. Moroso – Easychairs Sky Lounge - Tropicalia Lounge Chair "jungle"
10. Selux – Lighting Phone booths - SX 14-M011-420/06 Kju Square

Share or Add Mozilla German Headquarter to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Multinational Insurance Firm
next project

Multinational Insurance Firm

Offices
Stamford, CT, USA - Build completed in 2020
View Project