Zalando Headquarter

Zalando Headquarter

Architect
de Winder Architekten
Location
Berlin, Germany | View Map
Project Year
2014
Category
Offices
Mark Seelen

Zalando Headquarter

de Winder Architekten as Architects

The simple atmosphere of the spatial envelope was deliberately broken up by means of special areas accentuated by colors. Thus the meeting rooms arranged centrally around the lift core, the coffee areas, copier stations and the lounge and conference areas on the top floor glow with the subtle gradations of the 7 color schemes that were assigned to each floor. Glass boxes highlighted in color, which serve as retreats for temporary individual work, open service kitchens and separate break rooms, which are also suitable for short meetings, complement the open-plan spaces on each floor. The location-related color code system results in greater employee identification with their work place and enables faster orientation within the building.

Like Zalando's TECH Hub and Fashion Hub locations, workbenches on mill finish steel frames also serve as workplaces in the headquarters and, as a component of the specially developed corporate architecture program, continue the concept for the company's locations. Acoustically effective ceiling sails that are also conceived as cooling ceilings minimize background noise in the space, while also integrating the lighting layout above the workplaces.

On every floor, the lift lobby is conceived as a black box. An installation of golden metal cylinders like a floating cloud enlivens the ceiling, concealing the lighting at the same time. The eye catcher in the central entrance is the ceiling over the reception desk, which takes up a variant of the lobby design motif with round acoustic sails and black light fixtures. The conference rooms on the top floor were given a ceiling design consisting of a combination of acoustic sails and round pendant lights that continues this theme. The three multi-media conference rooms can be opened up as required, transforming them into a 160 m² event venue. The color accentuated employee lounge and bar area complement this floor, with its expansive view of the Spree waterfront, the Oberbaum Bridge and the neighboring 02-World event hall.

This story is available in multiple languages
Share or Add Zalando Headquarter to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersArper SPA
Office chairKusch+Co
Papilio
Product Spec Sheet
Manufacturers
Office chair
Papilio by Kusch+Co
The Backyard
next project

The Backyard

Private Houses
Ho Chi Minh City, Vietnam - Build completed in 2018
View Project