Nature Centre

Nature Centre

Architect
Effekt
Location
hareskoven, Denmark
Project Year
2010
Category
Exhibition Centres

Bars

Nature Centre

Effekt as Architects

Nature Centre: The visitors centre is situated in the pristine forest of Hareskoven in the vicinity of Copenhagen. It is a portal to the almost 1 million visitors that uses the forest annually. It hosts a 1000 square meter large visitor centre with café, exhibition space, rental, learning and research facilities and a caretaker’s residence. The building is shaped like a star resembling the pathways in the forest that surrounds it. The pathways used to be a part of the old kings hunting grounds. They could provide a panoramic overview over the position of the prey in the forest. Now they serve as a historical memory and are a beautiful and unique feature of Hareskoven.


Landscape and building: The building is designed in a simple gesture. The star shaped roof is a lifted landscape creating a series of panoramic rooms looking on into the forest. In two of the five wings the roof slopes down to the ground making it accessible and part of the forest. Visitors can then either choose to walk through or over the building when entering the forest. The floor is carved out of the hill proving varied parapet along the facades. The typology is carefully positioned so that in two places the floor and surroundings are in level providing a level free access to the central lobby and exhibition space and access into the forest.


Inner life: The central lobby is the collective and organic shaped space of the building. It hosts the exhibition and multipurpose space. Each wing then contains a separate function and can function independent with a local entrance when necessary. The regular shape of the independent wings allows maximum functionality of each room. The envelope is a three layer glass facade for maximum energy performance and transparency at the same time. All inner walls are covered with wood resembling the surrounding trees to give the feeling of still being inside the forest.


A sustainability concept that draws on the natural aspects of the forest: The unique position inside the forest has directly inspired the solutions for sustainability in the project. The building itself becomes a practical example on how solutions for sustainability works in buildings and users can experience and learn about the subject when visiting the centre. In the entrance an ‘energy barometer’ will update the energy consumption and inform users on the buildings activity. The building uses the natural green climate regulation that is provided by the surrounding deciduous forest. During summer time the density of the leaves will protect against overheating and during winter time the bare trees allows for the sun to heat up the building. The buildings position in the hill allows it to ‘hibernate’, using free earth cooling during summer and heating during winter.


A building ‘Off the grid’: The building is designed to be off the grid. Clean water is accessed through a local well in the forest and the wastewater is purified in a local root zone bed. The building utilizes earth energy providing a sustainable and off grid solution for heating the building. The foundation and the floor is mainly concrete. By using thermoactive floors we can heat and cool the building with temperatures close to the indoor temperature creating a very comfortable interior climate with minimal draft. It also makes it possible to use geothermal heating and cooling which is a sustainable energy source present at site.


Cradle to cradle: Our aim is to create a C02 emission free building both when looking at the running uses and total lifespan of the building and materials. When looking at a building over 25 years the running energy use can only account for 50% of the buildings CO2 emission – to encounter the remaining we have to look at the buildings total lifespan, its components and materials. Every component of this building is considered a nutrient that has to either be reusable or biological degradable. As an example the green roof is all biological degradable materials such as plants and mold – and such is part of the biological cycle. The roof construction is a light construction that consists of untreated wood – the dominant local material – and when the wood is untreated it remains part of the biological cycle. The façade system is part of the technical cycle – we use a leasing model where the client will only lease the product during its lifespan and then the manufacturer will replace the parts and reuse the components from their product 100% in their production.

Share or Add Nature Centre to your Collections
Project Credits
Architects
IVOIRE - 24 HOUSING UNITS, NANTES
next project

IVOIRE - 24 HOUSING UNITS, NANTES

Housing
Rue Sourdeac, 44200 Nantes, France - Build completed in 2019
View Project