Neve Monson House 2

Neve Monson House 2

Architect
Daniel Arev Architecture
Location
Neve Monoson, Israel
Project Year
2016
Category
Private Houses
Daniel Arev
Product Spec Sheet

ElementBrand
CarpentryArkadi Baskin
Light fixture over dinning tableDan Lieberman
RooferGidon Ben Shmuel
Metal workItaly Shamba
CarpentryMoty Yair

Product Spec Sheet
Carpentry
Light fixture over dinning table
Roofer
Metal work
Carpentry

Neve Monson House 2

Daniel Arev Architecture as Architects

According to the request of the clients, the house was planned with “Provence” characteristics. Since the time and age of these characteristics has long passed by, a few traditional details were adopted in the design but were given a modern twist. The main characters were the roof design and the simple geometry of the façades.


The house was built on a 450 sqm rectangular plot, with one of it’s long facades facing the street, and the other facing the rear, and private, back garden. The ground floor layout, which includes the parent’s bedroom and the main living area, has been opened up to the back garden, and kept relatively enclosed to the street. The dividing wall between the living area and the parent’s bedroom, is comprised of a wooden bookcase with a “hidden” door, allowing total privacy.


The upper floor’s layout includes two main sections of the children’s bedrooms, that are joined together by an open double space gallery, containing a family room. This arrangement of the space provides open views from the ground floor onto the open gallery above and vice versa, thus allowing a cosy atmosphere, with a strong presence of the wooden ceiling.


The building materials pallet was kept a simple one, made out mainly of stone, wood, steel and plaster at their basic raw appearance. The compact garden surrounding the house, is a Mediterranean garden with local citrus trees and herbs.


Share or Add Neve Monson House 2 to your Collections
Project Credits
Morningside Residence
next project

Morningside Residence

Private Houses
Atlanta, GA, USA - Build completed in 2019
View Project